Cetăţenii Uniunii Europene pot intra în Republica Moldova doar cu buletinul

0
65
Cetăţenii Uniunii Europene pot intra în Republica Moldova doar cu buletinul


Cetăţenii români şi cei cu dublă cetăţenie – română şi moldoveană – pot intra pe teritoriul Republicii Moldova doar pe baza actului de identitate. În ultima şedinţă înainte de a-şi prezenta demisia – 16 iunie – Guvernul condus de Chiril Gaburici a adoptat actul normativ nr. 63/2015 prin care se reglementează cadrul legislativ de acces al cetăţenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova.

Ordonanţa Guvernului de la Chişinău vine după luni de tratative între autorităţile române şi moldovene, ministrul Aurescu având discuţii pe această temă cu omologul său şi cu alte oficialităţi din Republica Moldova. Astfel că persoanele care doresc să călătorească în ţara vecină trebuie să aibă asupra lor unul dintre tipurile de carte de identitate aflate în acest moment în circulaţie ( formatele ID1, ID2 sau biometric ). De reţinut că măsura se aplică doar cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene.

Decizia a fost salutată de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, domnul Bogdan Aurescu afirmând că măsura reprezintă un semnal politic clar al angajamentului Republicii Moldova faţă de parcursul său european, un instrument concret de încurajare a contactelor şi schimburilor celor mai diverse între cetăţenii de peste Prut şi cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai României, precum şi de susţinere a racordării statului vecin la spaţiul european. De asemenea, acesta adresează deosebite mulţumiri autorităţilor de la Chişinău pentru această decizie care vine în sprijinul întăririi legăturilor dintre cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi care reconfirmă trăinicia Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, se arată într-un comunicat de presă al MAE român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here