Conservatorii eurosceptici au câştigat alegerile legislative din Polonia

0
63
Conservatorii eurosceptici au câştigat alegerile legislative din Polonia


Partidul Lege şi Justiţie al lui Jaroslaw Kaczynski, conservator şi eurosceptic, a reuşit să câştige alegerile parlamentare desfăşurate în urmă cu o zi. Conform rezultatelor parţiale, formaţiunea acestuia a obţinut aproximativ 39% din voturile celor prezenţi. Dacă rezultatele primesc confirmarea oficială, atunci ar fi pentru prima oară în istoria post-comunistă când un partid obţine majoritatea absolută în Parlament.

Succesul conservator vine după 8 ani de guvernare liberală şi o relativă stabilitate economică pe timpul crizei care a afectat Uniunea Europeană în ultimii ani. Programul partidului condus de Kaczynski s-a dovedit mai atractiv, promisiunile de scădere a taxelor, în special a celor pentru cetăţenii cu venituri mici, şi creşterea beneficiilor sociale au contribuit decisiv la victoria de ieri.

Un alt posibil rezultat istoric ar fi absenţa totală a partidelor de stânga în Legislativul de la Varşovia, fapt fără precedent în istoria ultimilor 25 de ani. Actualul premier polonez, doamna Eva Kopacz, şi-a recunoscut înfrângerea, Platforma Civică reuşind să se claseze pe locul doi. Alte trei partide sunt cotate cu şanse importante în ceea ce priveşte accederea în Parlamentul polonez – Partidul Ţărănesc, Polonia Modernă şi o grupare de dreapta condusă de cântăreţul Pawel Kukiz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here