spot_img
AcasăEuropaParlamentul catalan a votat declarația de independență


Parlamentul catalan a votat declarația de independență

Parlamentul Cataloniei a adoptat o rezoluție în care se specifică „stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social”.

Rezoluția a fost votată de către 70 parlamentari, 10 au fost împotrivă iar doi s-au abținut, a declarat președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri.

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Puigdemont anunțase joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol.

Guvernul de la Madrid i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunțe explicit la autoproclamarea independenței, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituția Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.RELATED ARTICLES