Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, afectat de scandalul corupţiei din fotbal

0
79
Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, afectat de scandalul corupţiei din fotbal


Actualul şef al FIFA, Sepp Blatter, se află sub presiune, după ce autorităţile elveţiene au arestat ieri 7 oficiali de rang înalt ai Federaţiei Internaţionale de Fotbal. Ancheta vizează în total, până în acest moment, 14 persoane. Acestea sunt acuzate de procurorii americani şi elveţieni de luare de mită, fraudă fiscală şi spălare de bani. Oficialii sunt acuzaţi că au luat bani pentru a influenţa votul în ceea ce priveşte acordarea dreptului de a organiza Cupa Mondială din 2010 Africii de Sud şi Cupei Americilor din 2016 Statelor Unite. Pentru a linişti puţin spiritele, FIFA a decis suspendarea a 12 din cele 14 persoane vizate de alegaţiile anchetatorilor.

Răspunsul preşedintelui FIFA a fost fără echivoc, declarând că nu are de gând să îşi dea demisia din funcţie. Motivaţia din spatele refuzului este dată de Congresul FIFA ce se desfăşoară în aceste zile la Zurich ( astăzi a avut loc ceremonia de deschidere ). Congresul va alege preşedintele organizaţiei în cursul zilei de mâine, iar candidaţii sunt Sepp Blatter, care doreşte un al cincilea mandat, şi prinţul iordanian Ali bin al-Hussein. În plus, a declinat orice responsabilitate afirmând că nu poate să îi monitorizeze pe toţi cei aflaţi în subordinea sa.

Cererea de retragere a venit inclusiv de la preşedintele UEFA, Michel Platini, care a discutat în privat cu Blatter. Dacă acesta va câştiga votul de mâine, UEFA va convoca o şedinţă extraordinară la Berlin pentru a discuta poziţia forului european. Printre soluţiile cele mai dure vehiculate ar fi retragerea din competiţiile organizate sub egida FIFA sau boicotarea Cupei Mondiale.

Scandalul are şi un puternic substrat politic. Într-o anchetă separată, procurorii elveţieni anchetează 10 membri ai Comitetului Executiv al FIFA pentru presupuse nereguli în privinţa organizării concursului care va permite Rusiei să organizeze competiţia mondială în 2018 şi Qatar-ului în 2022. Preşedintele Putin s-a arătat contrariat şi deranjat de anchetă, afirmând că îl sprijină pe domnul Blatter. Totodată, a acuzat Statele Unite că doreşte să împiedice desfăşurarea Cupei Mondiale în Rusia. Votul de mâine va decide ce se va întâmpla în perioada imediat următoare, o realegere a domnului Blatter va amplifica, mai mult ca sigur, controversa aflată abia la început.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here