SONDAJ. Jumătate dintre cetățenii moldoveni preferă aderarea la Uniunea Vamală Eurasiatică, în defavoarea UE

0
65
SONDAJ. Jumătate dintre cetățenii moldoveni preferă aderarea la Uniunea Vamală Eurasiatică, în defavoarea UE
Cel puţin 50 la sută dintre moldoveni preferă aderarea la Uniunea Vamală, faţă de 32 la sută care ar opta pentru Uniunea Europeană, arată Barometrul de Opinie Publică dat publicității joi.
Întrebaţi ce ar alege între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală, 50 la sută dintre cei chestionaţi au ales a doua opţiune, în timp ce 32 la sută au declarat că ar prefera aderarea ţării lor la UE, relatează portalul Unimedia.md.
Totodată, sondajul arată că Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) conduce în preferinţele alegătorilor cu 16 la sută, urmat de Partidul Comuniştilor (PCRM) cu 11,3 la sută, Partidul Liberal (PL) cu 11,1 la sută şi Partidul Liberal Democrat (PLDM) cu 7,1 la sută.

Mii de persoane au ieșit la Marșul Tăcerii, în Chișinău, la șase ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

Peste 75 la sută dintre cetăţeni consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, arată sondajul, care constată că populaţia Republicii Moldova devine tot mai îngrijorată de situaţia din regiune, având în vedere tensiunile din estul Ucrainei. Potrivit rezultatelor BOP, 20 la sută dintre moldoveni sunt îngrijoraţi de posibilitatea izbucnirii unui război în zonă.

„Procentul este destul de mare, dacă se compară cu barometrul din urmă cu doi ani, când nu exista această teamă”, a explicat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.
Sondajul a fost realizat în perioada 28 martie – 7 aprilie, în 85 de localităţi, pe un eşantion de 1.104 persoane. Marja de eroare este de plus sau minus 3 la sută.

Numărul moldovenilor care preferă aderarea la la Uniunea Vamală Eurasiatică a crescut cu 12 la sută față de anul precedent

În 2014, o proporţie de 38 la sută dintre cetăţenii R. Moldova ar fi optat pentru Uniunea Vamală, în timp ce 35 la sută ar fi ales Uniunea Europeană, potrivit rezultatelor Barometrului de Opinie Publică publicate în aceeași perioadă a anului trecut.

În acelaşi timp, în cazul unui referendum privind aderarea R. Moldova la UE, 44 la sută dintre persoanele intervievate ar vota pentru, iar 37 la sută împotrivă.
Ponderea persoanelor care sunt împotriva aderării la UE a înregistrat o tendinţă de creştere continuă în ultimii patru ani – de la 18 la sută în mai 2010, la 37 la sută în aprilie 2014.

În privinţa Acordului de Asociere cu UE, 61 la sută dintre participanţii la sondaj consideră că semnarea documentului este foarte importantă sau importantă pentru R. Moldova. Pe de altă parte, doar 41% dintre persoanele intervievate au spus că semnarea Acordului de Asociere va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de trai, iar alte 48 la sută consideră că va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nu va schimba nimic.

Sondajul a fost dat publicității în condițiile în care 18 țări au ratificat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE.
Acordul a fost ratificat de către Franța, România, Letonia, Estonia, Malta, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Suedia, Polonia, Croaţia, Danemarca, Irlanda, Germania, Olanda, Cehia și Marea Britanie.

Preluare: www.caleaeuropeana.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here