Vulnerabilitățile Republicii Moldova și sfârșitul iluziilor în parcursul european. De ce au scăzut șansele aderării la Uniunea Europeană

0
79
Vulnerabilitățile Republicii Moldova și sfârșitul iluziilor în parcursul european. De ce au scăzut șansele aderării la Uniunea Europeană
Agresiunea militară în estul Ucrainei pare să fi schimbat regulile jocului în actualul context internațional. Republica Moldova este prinsă între două lumi și dispusă să aleagă între parcursul european sau apropierea de Uniunea Vamală. Confruntată cu o criză profundă în plan politic, economic și social, cetățenii din Republica Moldova nu se mai simt legitimați de forțele pro-europene care câștigaseră alegerile în toamna anului trecut. Barometrul de Opinie Publică dat publicității relevă faptul că majoritatea populației a început să vireze spre aderarea la Uniunea Vamală. Sondajele de opinie arată pentru prima dată că preferințele pro-europene au căzut într-o zonă complet dezechilibrată (16%) față de opțiunea estică care a ajuns la 50%.

Care sunt cauzele acestei scăderi bruște de încredere în rândul populației, cât de vulnerabilă este economia ca urmare a corupției endemice și a refuzului de a reforma sistemul de justiție, cum riscă Republica Moldova să ajungă într-o zonă a opțiunilor radicale, toate acesteau au făcut subiectul unei dezbateri organizate de Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN), la care au fost prezente nume cu greutate de la Bucureşti și Chişinău.

Dan Dungaciu: Republica Moldova nu va avea altă opțiune

Subiectul dezbaterii a fost deschis de Dan Dungaciu, președintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, care a atras atenția că Republica Moldova a ajuns într-o zonă a opțiunilor radicale: ,,Sfârşitul iluziilor – Republica Moldova între România şi Rusia. Am optat pentru acest titlu din cauza evoluţiilor care ni s-au părut că riscă să aşeze Republica Moldova într-o zonă a opţiunilor radicale. Vă reamintesc, cu ocazia lansării filialei FUMN la Chişinău invitat special a fost fondatorul Stratfor, George Friedman. Întrebat de presă despre declaraţiile pe care le-a făcut cu ocazia primei sale vizite la Chişinău, precum că RM este un stat fără naţiune, că RM a fost în URSS, a fost în România, acum vrea în UE, URSS nu mai există, UE e departe şi România ar fi una dintre cele mai puţin rele opţiuni pentru RM… întrebat despre toate acestea, Friedman a răspuns aşa: „RM, până în prezent, n-a luat decizii. Au luat alţii decizii pentru RM. S-a scuzat de fiecare dată când a fost vorba să pună punctul pe „i”. Criza însă va veni. Nu este deocamdată criză în RM, dar ea va veni. Şi în acel moment, RM va constata că are de ales între două lucruri: între România şi Rusia. Altă opţiune nu va avea.”

Adrian Cioroianu: Transnistria face parte din sistemul de securitate al Rusiei. Nu va fi lăsată din mâna Rusiei

Fostul ministru de Externe a menționat că una din piedicile în calea europeană este situația votului popular real din noiembrie 2014 și lipsa de consens a partidelor pro-europene în formarea unei coaliții de guvernământ. După o scurtă perioadă după alegeri, Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu solicitase ca procurorul-general să fie un cetățean al Uniunii Europene. În lipsa acestui consens politic, liberalii au fost scoși de la guvernare și înlocuiți cu comuniștii lui Voronin. În contextul crizei din Ucraina ,,ideea neutralității Republicii Moldova este o fantasmă. Cine susține neutralitatea la Chișinău face jocului Rusiei”, a precizat Cioroianu.

Problema Transnistriei a fost intens dezbătută, aceasta fiind, la momentul actual, principala vulnerabilitate în încercarea Republicii Moldova de a se apropia de UE. Până nu va fi soluționată această problemă, greu s-ar putea imagina că Republica Moldova ar putea să convingă țările europene să devină parte a Uniunii Europene în condițiile în care trupele armatei ruse sunt pe teritoriul ei național. ,,Transnistria este ghiuleaua de piciorul Republicii Moldova în orice încercare de a se apropia de Uniunea Europeană sau de România. Face parte din sistemul de securitate al Rusiei. Kaliningrad-Transnistria-Sevastopol este un arc de cerc al securităţii Rusiei. Nu vor renunţa la el niciodată. Transnistria nu va fi lăsată din mâna Rusiei în viitorul previzibil”, a mai precizat Adrian Cioroianu.

Petrișor Peiu: Republica Moldova a eșuat din punct de vedere economic

În momentul de față, Republica Moldova nu se confruntă numai cu o criză socială și politică. Criza din sistemul economic pare să se contureze din ce în cel mai mult ca urmare  a compromisurilor politice. Reformele avansează lent, sistemul bancar nu este unul viabil iar structura economiei nu a reușit să o ia pe o traiectorie compatibilă cu cea a Uniunii Europene. ,,Cam 1/3 din PIB al oricărei țări europene (30-32%) o reprezintă contribuția industriei, în Republica Moldova este de 13%. Contribuția agriculturii, ca pondere în PIB, în orice țară membră a UE se află între 2-5,8%, în Republica Moldova este de 12-13%”,  a menționat în cazul dezbaterii directorul departamentul de analize economice al FUMN, Petrișor Peiu.

Alt element care, din punct de vedere economic, reprezintă o vulnerabilitate este lipsa unui sistem bancar viabil. Principala bancă  a statului, Banca de Economii are o acumulare de deficite de 1 miliard de dolari. Aceasta alături de Aeroportul Internațional Chișinău și de alte obiective economice importante au fost cedate agenților economici din Federația Rusă. Într-un an de zile sistemul bancar, ros de corupție, a reușit să spele 250 de miliarde lei , cifra Băncii Naţionale a Moldovei şi 1.000 de miliarde de lei, cifra Centrului Naţional Anticorupţie.

,,Încercând să trag o concluzie – conchidea analistul- aş vrea să spun că ceea ce se întâmplă acum este manifestarea unei crize sistemice, criză care s-a instalat şi va dura foarte mult. Ea e potenţiată de criză politică, de lipsa unui guvern stabil. Şi atunci UE nu poate să accepte a primi în rândurile sale şi a începe discuţiile cu un stat care, din punct de vedere economic, a eşuat în a arăta precum tiparul european. UE nu crede că există un început al oricăror discuţii atât timp cât nu se îndeplineşte criteriul Copenhaga şi criteriul economiei funcţionale de piaţă.”

Iulian Chifu, fost consilier prezindețial: UE nu mai are pornirea de a fi nici generoasă, nici de a face reparaţii faţă de scindarea unui continent

,,Nu putem decupa Republica Moldova. E aici, la frontiera noastră, îşi are vecinii pe care îi are şi istoria pe care am trăit-o împreună. Din acest punct de vedere cred că trebuie să contemplăm şi lucrurile care au loc dincolo de RM, în Ucraina. Apariţia agresiunii militare din estul Ucrainei a schimbat complet regulile. După un asemenea eveniment nu ne putem raporta decât la o perspectivă a unei frontiere întărite între Est şi Vest, o frontieră întărită a UE, care nu ştim unde va fi. Suntem într-o întoarcere după criză economică către sine, către propriile probleme. Dacă nu exista conflictul din estul Ucrainei, probabil zona contiguă a frontierei estice era la coada priorităţilor de astăzi ale UE. La momentul actual, UE nu mai are pornirea de a fi nici generoasă, nici de a face reparaţii faţă de scindarea unui continent. UE trebuie astăzi convinsă de state că se fac reforme, că există voinţă politică și că drumul pe care și-l propun vrea să fie convergent cu istoria și perspectiva europeană”, a concis fostul consilier prezidențial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here