spot_img
AcasăInternaționalA fost inaugurată cea mai scurtă legătură feroviară între Asia și Europa


A fost inaugurată cea mai scurtă legătură feroviară între Asia și Europa

Noua cale ferată poartă numele de BTK, de la inițialele orașelor Baku-Tbilisi-Kars pe care le traversează. La tăierea panglicii au participat șefii de stat din Azerbaidjan și Turcia, a premierilor din Georgia, Kazahstan și Uzbekistan și a delegaților din Tadjikistan și Kârgâzstan.

„BTK este un proiect istoric, este cea mai scurtă și cea mai sigură cale ferată care unește Europa de Asia. Pe calea ferată ar urma să fie transportate cinci milioane de tone de mărfuri în prima etapă și 17 milioane de tone de mărfuri în următoarea etapă”, a declarat președintele azer Ilham Aliyev.

Față de 400 mil de dolari, la final investiția a fost de un miliard de dolari.

Linia ferată se află pe coridorul „Drumului Mătăsii, proiect susținut în principal de către China. În urmă cu zece ani au început lucrările la proiectul care va lega prin intermediul transportului feroviar Asia Centrală de Europa, prin Caucaz, oferind și o rută mai scurtă pentru transporturi de bunuri din China către Europa pe calea ferată.

Linia are o lungime de 826 de kilometri, din Baku către capitala Georgiei, Tbilisi, și orașul turcesc Kars. Mărfurile vor putea fi transportate din China în Europa în 12 — 15 zile, mult mai rapid decât în cazul în care s-ar folosi transportul naval, a precizat Guvernul azer.

Portul Alat de la Marea Caspică, la sud de capitala azeră Baku, a fost construit pentru a furniza conexiuni cu Asia Centrală.

Anul viitor, va fi posibil și transportul de pasageri, inclusiv de la Baku la Istanbul, ceea ce va stimula turismul în regiune.


RELATED ARTICLES