Statele din Golf, în frunte cu Arabia Saudită, au declanşat în noaptea de 25 spre 26 martie Operațiunea Furtuna decisivă, prin care doresc să pună capăt tulburărilor din Yemen și să oprească înaintarea rebelilor şiiţi Houthi. Până în acest moment, intervenţia militară este doar sub forma raidurilor aeriene, dar se ia în calcul şi intervenţia terestră în caz că loviturile aeriene se dovedesc ineficiente. Operaţiunea vine după câteva luni de incertitudine politică la Sana’a. Preşedintele statului yemenit – Abdrabbuh Mansour Hadi – a fost arestat la domiciliu timp de câteva săptămâni în lunile ianuarie şi februarie.
A reuşit să fugă luna trecută, refugiindu-se în oraşul Aden, al doilea ca importanţă din Yemen. Nu a recunoscut noua autoritate politică – un consiliu provizoriu de cinci – şi, astfel, a început un conflict între susţinătorii acestuia şi militanţii care îl contestă. Conflictul a luat amploare după ce şiiţii şi-au consolidat influenţa directă asupra teritoriilor din jurul capitalei şi au înaintat vertiginos spre Taiz, ocupându-l acum o săptămână. Taiz este al treilea oraş ca importanţă din Yemen şi un punct strategic, situat între Sana’a şi Aden. Palatul Prezidenţial din Aden a fost atacat cu rachete, fapt ce l-a forţat pe domnul Hadi să se refugieze în Arabia Saudită şi să ceară intervenţia Ligii Arabe.
Acesta a participat în cursul zilei de sâmbătă la un summit al Ligii Arabe, în oraşul Sharm el-Sheikh, din Egipt. Aici s-a discutat situaţia şi s-a cerut crearea unei forţe arabe unite care să contracareze ameninţarea apărută. Ea nu va fi activă decât peste câteva luni, coordonarea şi colaborarea fiind dificile din cauza divizării din lumea arabă. Totuşi, poate reprezenta un pas către o posibilă strângere a relaţiilor şi domolire a asperităţilor existente între statele din zona Golfului. Preşedintele Hadi a declarat că operaţiunea trebuie să continue până când rebelii se predau.
Acest lucru pare destul de improbabil deocamdată, raidurile aeriene nu au reuşită să oprească înaintarea militanţilor Houthi. Au fost atacate obiective militare din Sana’a, Aden şi de la graniţa cu Arabia Saudită. Zeci de civili au fost ucişi în urma atacurilor, mulţi alţii s-au refugiat în zone mai sigure. Războiul actual este privit ca fiind unul între intermediari. Pe de o parte, avem coaliţia arabă sunnită şi, pe de altă parte, Iranul şiit, care este acuzat că îi susţine pe rebeli. Iranul neagă alegaţiile, cerând oprirea intervenţiei şi începerea unui dialog politic între reprezentanţii Houthi şi cei ai preşedintelui Hadi. Aşadar, este vorba şi de un război cu tentă religioasă.
Totodată, saudiţii încearcă să contracareze influenţa tot mai mare a iranienilor în Orientul Mijlociu şi să salveze puterea actualului preşedinte. Situaţia este complicată şi de prezenţa teroriştilor din Statul Islamic, ai celor din al-Qaeda şi suporterilor lui Ali Abdullah Saleh, fostul preşedinte, forţat să predea puterea în 2011, şi care luptă de partea rebelilor Houthi. În ceea ce priveşte Statul Islamic şi al-Qaeda din Peninsula Arabică ( AQAP ) cele două organizaţii luptă împotriva şiiţilor – membrilor grupărilor sunt sunniţi – şi împotriva preşedintelui Hadi.