Atacuri teroriste în Tunisia, Kuweit şi Franţa

0
56
Atacuri teroriste în Tunisia, Kuweit şi Franţa


Cel puţin 37 de persoane au murit şi 36 au fost rănite în urma unui atac produs la două hoteluri din staţiunea turistică Sousse, Tunisia, localitate aflată la 140 de kilometri sud de capitală.

Iniţial, autorităţile de la Tunis vorbeau de doi atacatori, dar conform ultimelor informaţii, atacul ar fi fost opera unui singur terorist. Cu toate acestea, o altă persoană a fost reţinută fiind suspectată că ar avea legături cu ceea ce s-a întâmplat astăzi la complexul turistic Port-al Kantaoui. Acesta era un student în vârstă de 22 de ani, originar din Kairouan. Era îmbrăcat într-o ţinută de plajă şi avea asupra sa o umbrelă unde a ascuns puşca-mitralieră. A început să tragă focuri de armă asupra turiştilor aflaţi pe plajă şi apoi a atacat cele două hoteluri din apropiere – Imperial Marhaba şi Club Riu Bellevue. După câteva zeci de minute de lupte sporadice, studentul a fost ucis de forţele speciale.

Numărul victimelor este posibil să crească, printre ele aflându-se, în principal, germani, britanici şi belgieni. Conform unui comunicat emis de către Ministerul Român de Externe, printre cei decedaţi nu se regăsesc cetăţeni români, misiunea diplomatică din capitala Tunisiei fiind pregătită să acorde asistenţă de specialitate oricărei solicitări venite din partea românilor stabiliţi în ţara nord-africană.

Este al doilea atac terorist de amploare în ultimele luni. Pe 18 martie, trei islamişti au atacat cu pistoale-mitralieră Muzeul Naţional Bardo din Tunis. Au murit 22 de persoane, multe dintre ele de origine străină. Este o nouă lovitură pentru economia Tunisiei, turismul fiind o sursă importantă pentru bugetul statului.

Alt eveniment tragic s-a produs în Kuweit, în capitala cu acelaşi nume. Cel puţin 25 de persoane au murit şi 202 au fost rănite în urma unui atentat sinucigaş.

Atentatul s-a produs la moscheea şiită Imam Sadiq. Este primul atac de această natură săvârşit în micul stat din Golf. O organizaţie afiliată Statului Islamic – Provincia Najd – a revendicat responsabilitatea pentru atacul sinucigaş. Această ramură a Statului Islamic a fost înfiinţată recent, provincia Najd fiind o regiune istorică situată în centrul Arabiei Saudite. Aceeaşi celulă islamistă este responsabilă de exploziile produse în data de 22 mai, la o moschee şiită din al-Qatif, situat în estul Arabiei Saudite, în apropiere de Golful Persic, în urma cărora au murit zeci de oameni.

Prim-ministrul Sheikh Jaber al-Mubarak al-Sabah a declarat că incidentele vizează unitatea naţională a ţării. Dar este prea dificil pentru ei şi noi suntem mult mai puternici de-atât, conform agenţiei Reuters. Cu toate acestea, măsurile de securitate au fost sporite, autorităţile fiind în alertă şi pregătite să prevină alte incidente tragice.

Al treilea atac terorist a avut loc în Franţa. O persoană a murit şi alte două au fost rănite la o fabrică de gaz industrial din Saint-Quentin-Fallavier, localitate situată la 40 de kilometri de Lyon.

Atacatorul – Yassin Salhi, în vârstă de 35 de ani – a intrat în incita uzinei şi l-a decapitat pe patronul acestuia, care deţinea o firmă de transport şi avea acces în interiorul fabricii Air Products, o societate de gaz şi electricitate cu sediul central în Statele Unite. Se pare că ar fi intrat având în mâini un drapel jihadist şi revendicându-se ca aparţinând grupării Daesh, o filială a Statului Islamic. În cele din urmă a fost prins şi se află în custodia poliţiei. Alţi doi suspecţi au fost reţinuţi de autorităţile franceze câteva ore mai târziu. Preşedintele Francois Hollande a convocat imediat o celulă de criză la Palatul Elysee. În urma şedinţei, alerta teroristă a fost ridicată la cel mai înalt nivel în regiunea Rhone-Alpi pentru următoarele trei zile, acolo unde a avut loc atentatul.

Nu se ştie dacă există conexiuni între cele trei atacuri de astăzi din Tunisia, Kuweit şi Franţa, dar toate trei par inspirate de metodele de acţiune ale jihadiştilor din Statul Islamic. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei teroriste – Abu Mohammad al-Adnani – le-a cerut marţi adepţilor să intensifice atacurile în timpul Ramadanului afirmând că statele occidentale şi cele care sprijină lupta împotriva ISIS vor avea parte de surprize în perioada următoare. Până la confirmarea oficială a celulelor responsabile pentru atacuri, legăturile sunt la nivel teoretic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here