Statul Islamic a reuşit să preia iniţiativa în ultimele săptămâni. Cea mai recentă victorie împotriva forţelor armate siriene a fost cucerirea oraşului antic Palmyra pe 22 mai. Trupele siriene au fugit din faţa teroriştilor, abandonând locaţia după o săptămână de lupte crâncene cu aceştia. Acum se încearcă recuperarea Palmyrei, dar observatorii locali acuză forţele aeriene de atacuri asupra civililor cantonaţi în oraş şi care nu au mai reuşit să fugă. Deja s-au raportat execuţii sumare, unele surse vorbind de cel puţin 400 de persoane executate de terorişti.
Oraşul este o bijuterie arheologică, ruinele antice prezervându-se aproape perfect. Situl este înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO din 1980. În ciuda temerilor că militanţii jihadişti vor distruge monumentele, până acum nu s-au raportat pagube majore produse de aceştia.
Jihadiştii au câştigat teren şi în Irak. Cu câteva zile înainte de cucerirea Palmyrei, aceştia au reuşit să dea o lovitură importantă armatei irakiene prin cucerirea oraşului Ramadi, capitala provinciei Anbar, situat la aproximativ 100 de kilometri de capitala Bagdad. Preluarea totală a controlului asupra Ramadi s-a produs pe 17 mai. Şi aici s-au raportat soldaţi care, pur şi simplu, au fugit din faţa inamicului. Secretarul american al Apărării – Ash Carter – i-a acuzat pe irakieni că nu au dorinţă suficientă să lupte. Şi preşedintele Obama a recunoscut eşecul, punându-l pe seama lipsei de antrenament şi pe reîmprospătarea deficitară a forţelor. De aceea Statele Unite vor trimite 1.000 de rachete antitanc pentru a sprijini trupele irakiene aflate în zona de conflict.
Cu toate acestea, premierul irakian Haider al-Abadi a promis că oraşul va fi recuperat din mâinile jihadiştilor în următoarele zile. În sprijinul afirmaţiilor, armata a declanşat în cursul zilei de astăzi o operaţiune de recuperare a oraşului Ramadi, aceasta aflându-se în plină desfăşurare. Zilele următoare vor confirma sau infirma optimismul domnului prim-ministru.