Japonia adoptă o nouă strategie militară

0
33
Japonia adoptă o nouă strategie militară


Camera Inferioară a Parlamentului de la Tokyo a aprobat în cursul zilei de ieri o lege prin care forţele armate pot participa la acţiuni în exteriorul ţării. Majoritatea condusă de prim-ministrul Shinzo Abe a adoptat proiectul legislativ în contextul în care există tensiuni semnificative cu China.

Astfel că motivaţia Guvernului ţine de combaterea prezenţei agresive a Chinei în zonă şi creşterea eforturilor depuse de comunitatea internaţională în ceea ce priveşte menţinerea păcii. Însă iniţiativa premierului Shinzo Abe are parte de critici acerbe din partea opoziţiei şi a populaţiei, proteste importante având loc în principalele oraşe ale Japoniei în ultimele zile. Conform unui sondaj de opinie, aproximativ 80% dintre cetăţeni resping ideea unei regândiri a Constituţiei pacifiste adoptate în 1947 şi implicarea mai activă a forţelor armate nipone în afara graniţelor.

Contestatarii afirmă că legea încalcă Constituţia, articolul 9 stipulând faptul că poporul japonez renunţă pentru totdeauna la război ca atribut al suveranităţii naţionale şi la folosirea forţei sau ameninţarea cu recurgerea la forţele armate ca mijloc de soluţionare a conflictelor internaţionale. Cu toate acestea, proiectul va fi supus dezbaterii şi aprobării Camerei Superioare, care trebuie să dea un aviz în decurs de cel mult 60 de zile. Chiar şi în cazul unui vot negativ, legea se întoarce în Camera Inferioară, care va lua decizia finală.

Cea mai dură reacţie externă a venit, evident, din partea oficialilor de la Beijing. Aceştia clamează că noua poziţie adoptată de Tokyo reprezintă un act fără precedent după al Doilea Război Mondial, cerând guvernului nipon să rămână pe drumul dezvoltării paşnice, să respecte preocupările majore de securitate ale vecinilor săi asiatici şi să se abţină de la ameninţarea suveranităţii Chinei, relatează AFP. În orice caz, decizia va avea repercursiuni asupra relaţiilor din Asia de Sud-Est, tensionate de iniţiativele din ce în ce mai agresive ale Chinei la adresa venicilor săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here