SUA și Cuba continuă demersurile pentru restabilirea relațiilor diplomatice

0
54
SUA și Cuba continuă demersurile pentru restabilirea relațiilor diplomatice


Pe 17 decembrie a fost anunţată restabilirea relaţiilor diplomatice între Cuba şi Statele Unite după mai bine de jumătate de secol de îngheţare a contactelor bilaterale. Apropierea americano-cubaneză vine în contextul eforturilor preşedintelui Obama de a pune capăt unui conflict care datează din timpul Războiului Rece şi a relaxării politice şi economice a regimului de la Havana, condus de Raul Castro.

Ultima dovadă a reconcilierii dintre cele două state o reprezintă întâlnirea avută în cadrul summit-ului Americilor, ţinut în Panama. Cei doi lideri şi-au dat mâna şi au purtat discuţii bilaterale. Preşedintele Barack Obama a catalogat întâlnirea ca fiind istorică. De asemenea, a adăugat faptul că cele două guverne vor continua să aibă puncte de vedere diferite, dar că vor fi şi paşi în direcţia consolidării intereselor comune. Apoi va continua procesul de redeschidere a ambasadelor din Cuba şi Statele Unite. Cetăţenii Cubei, în marea lor majoritate, aprobă o restabilire a relaţiilor întrerupte acum mai bine de jumătate de secol.

Continuând în aceeaşi notă, Casa Albă va face un anunţ prin care se arată dispusă să scoată Cuba de pe lista statelor care finanţează, sponsorizează terorismul. Desigur, oficialii de la Havana au salutat intenţia şi au declarat că ţara lor nu trebuia să intre pe această listă de la început.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here