Talibanii şi-au ales un nou lider

0
131
Talibanii şi-au ales un nou lider
După confirmarea morţii lui Mullah Omar, talibanii au ales un nou lider al organizaţiei. Figura-cheie este Mullah Akhtar Mansoor, conform unor surse neoficiale oferite de Al Jazeera. Numirea ar fi fost făcută în cursul zilei de ieri în oraşul pakistanez Quetta.

Omar fusese fondatorul grupării teroriste la începutul anilor ’90 şi liderul suprem al grupării, care a acţionat în Pakistan şi, mai ales, Afganistan. Apariţiile sale publice au fost extrem de rare, ultima veridică datând din anul 2001. Din cauza acestei discreţii, nu se cunoaşte data exactă a morţii. Cele mai multe rapoarte vorbesc de anul 2013, ucis în urma unui raid efectuat de forţele aeriene americane.

Mullah Akhtar Mansoor este un personaj important în cadrul organizaţiei teroriste, având şi o experienţă semnificativă în domeniul public. Înainte de invazia americană din 2001, Mansoour fusese guvernatorul provinciei Kandahar şi ministru al aviaţiei. În urma anunţului oficial al morţii lui Omar, negocierile dintre conducerea talibană şi oficialii de la Kabul în vederea stabilirii unui plan de pace s-au amânat, dar liderii guvernamentali sunt optimişti că Mansoour va da dovadă de mai multă flexibilitate la viitoarele discuţii de pace, în ciuda succeselor obţinute de terorişti împotriva forţelor de securitate afgane din ultima perioadă, posibil a-i stimula să refuze un dialog cu autorităţile centrale, mai transmite Al Jazeera.LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here