spot_img
AcasăRevista PreseiBrief 2-6 iulie 2018


Brief 2-6 iulie 2018

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Rezervele valutare ale BNR s-au micșorat la 31,766 miliarde de euro

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au scăzut cu 4,09%, la 31,766 miliarde de euro, în iunie comparativ cu nivelul de la finalul lunii mai, se arată într-un comunicat al instituției transmis, luni, AGERPRES.

În iunie au avut loc intrări de 2,495 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv suma netă în valoare nominală de 950 milioane dolari americani rezultată din emisiunea și răscumpărarea anticipată parțiala a unor euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor Publice denominate în dolari americani) și altele, potrivit sursei amintite.

De asemenea, au avut loc ieșiri de 3,852 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligațiuni denominată în euro a Ministerului Finanțelor Publice, în suma de 1,597 miliarde de euro) și altele.

Plățile scadente în luna iulie 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 115 milioane euro.

SURSA: Agerpres

 

BNR: Consultare publică asupra Regulamentului privind instituțiile emitente de moneda electronică

Banca Națională a României a pus spre consultare publică Regulamentul privind instituțiile emitente de monedă electronică, termenul limită pentru transmiterea comentariilor fiind 12 iulie 2018, potrivit Agerpres.

Proiectul vizează, în linie cu competențele BNR atribuite potrivit proiectului Ordonanței de urgență a Guvernului privind activitatea de emitere de monedă electronică, reglementarea procedurii de autorizare a instituțiilor emitente de monedă electronică, precum și detalierea elementelor de supraveghere prudențială (privind mecanismele de protejare a fondurilor deținătorilor de monedă electronică, procedura de aprobare/notificare a modificărilor intervenite ulterior autorizării, fondurile proprii, cerințele de raportare).

Conform BNR, proiectul Regulamentului privind instituțiile emitente de monedă electronică propune înlocuirea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 8/2011 privind instituțiile emitente de monedă electronică, cu completările ulterioare, fiind urmărită, împreună cu proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind activitatea de emitere de monedă electronică, asigurarea transpunerii în legislația națională a mai multe directive și regulamente privind serviciile de plată în cadrul pieței interne.

SURSA: Agerpres

 

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat, joi, cu aproximativ 503 milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 503,4 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat tip benchmark pe 60 luni, la un randament mediu de 4,90% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

De asemenea, valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, însă băncile au suprasubscris oferta, până la 1,048 miliarde de lei. Vineri este programată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 milioane de lei la randamentul stabilit joi, potrivit Economica.net.

Totodată, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să împrumute 2,7 miliarde de lei de la bănci în luna iulie a acestui an, prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, suma la care se pot adăuga 405 milioane de lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark, potrivit prospectului de emisiuni publicat de Finanțe.

SURSA: Economica.net

 

 

IT&C

RCS&RDS introduce noi tarife asupra taxelor de roaming

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aprobat cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, ca și în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE), conform datelor Profit.ro.

Autorizația este valabilă pentru 12 luni, de la 1 iulie. Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt următoarele (valori fără TVA): a) 0,0208 euro/minut, pentru apelurile efectuate; b) 0,0091 euro/minut, pentru apelurile primite; c) 2,97 euro/GB (0,00637 euro/MB, fără TVA.

RCS&RDS este unul dintre cei mai importanți operatori de telecomuncații din România.

SURSA: Profit.ro

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

Grupul Enel intenționează să alimenteze laserul de la Măgurele

Enel Energie Muntenia a depus singura ofertă pentru furnizarea de enegie electrică către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, care, la 18 mai, a anunțat că a testat pe platforma de la Măgurele sistemul ELI-NP, cel mai puternic laser din lume, conform datelor centralizate de Profit.ro.

Cu o durată de 2 ani, contractul a fost estimat la 18,53 milioane de lei, fără TVA, și prevede furnizarea unei cantități maxime de energie electrică de joasă și medie tensiune de 80.560 MWh.

Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. În a doua parte a lunii mai a acestui an, directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir, a anunțat că a fost testată pentru prima dată funcționarea întregului sistem. Testarea a fost realizată la o putere intermediară, de 3 PW. Obiectivul de 10 PW va fi atins în februarie 2019.

SURSA: Profit.ro

 

Factura la curent va fi ma ieftină

Contribuția obligatorie pentru susținerea cogenerării de înaltă eficiență scade cu o treime (36%), de la 1 iulie, potrivit unui ordin al ANRE. Noua valoare a contribuției este de 0,0076 lei/kWh, în timp ce precedenta, fixată la 1 ianuarie 2018, era de 0,0119 lei/kWh, potrivit România Liberă.

De asemenea, fiecare consumator de energie din România susține, plătind factura lunară la electricitate, termocentralele în cogenerare. Contribuția individuală este marcată distinct în factură, la fel ca aceea pentru industria regenerabilelor, certificate verzi. Banii merg pentru susținerea centralelor electrotermice care produc simultan energie electrică și termică, în condiții de eficiență agreate de ANRE, potrivit sursei amintite.

Cele mai noi directive de mediu ale Comisiei Europene impun condiții drastice pentru termocentrale, de îndeplinit până în 2021. Obligarea termocentralelor din România la respectarea noilor norme ar însemna închiderea tuturor în doar un an, pentru că fie ar trebui ca mare parte din grupuri să stea oprite, fie ar trebui disponibilizate sute de milioane de euro în câteva luni pentru efectuarea investițiilor. Chiar dacă ar dispune de bani suficienți, ceea ce nu este cazul, termenul este prea scurt pentru a putea realiza lucrările. SURSA: România Liberă

 

Macroeconomie

Prețurile producției industriale s-au majorat în mai

Prețurile producției industriale au crescut în mai cu 0,8% în zona euro și cu 1% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Majoritatea statelor au raportat creșteri ale prețurilor producției industriale în mai, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat în Grecia (2,4%), Portugalia (1,9%), Cipru și Ungaria (ambele cu 1,8%), Marea Britanie (1,6%), Danemarca (1,4%), Belgia (1,3%), Spania, Polonia și Olanda (toate cu 1,2%), Lituania (1,1%), Cehia și Italia (ambele cu 1%) și România (0,9%), potrivit Agerpres.

De asemenea, conform datelor Eurostat, prețurile producției industriale au crescut cu 3% în zona euro și cu 3,6% în UE, în mai comparativ cu perioada similară din 2017. Majoritatea statelor au raportat creșteri ale prețurilor producției industriale în mai, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat în Marea Britanie (6,7%), Belgia (6,5%), Estonia, Grecia și Ungaria (toate cu 5,5%), România (5,3%) scăderi fiind înregistrate în Irlanda (minus 2,7%) și Luxemburg (minus 0,5%).

SURSA: Agerpres

 

Comerțul cu amănuntul a evoluat în primele cinci luni (INS)

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul s-a majorat, în primele cinci luni, cu 6,4%, față de aceeași perioadă din 2017, ca urmare a activităților înregistrate în special în vânzarea de produse nealimentare și alimentare, băuturi și tutun, relevă datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit Agerpres. Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2018, creșterea afacerilor în acest sector, pe serie brută, a fost generată de vânzările de produse nealimentare, care s-au majorat cu 7,2%, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun, care au înregistrat un avans de 7%, și comerțul cu amănuntul al cărburanților pentru autovehicule în magazine specializate, care a urcat cu 4,3%.

De asemenea, în perioada de referință, cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, ca serie ajustată, a crescut cu 2,1%, în mai față de luna anterioară, datorită majorării vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+1,5%), vânzărilor de produse nealimentare (+0,9%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+0,8%).

SURSA: Agerpres

 

 

 

INS: Prețurile producției industriale au crescut cu 5,2% în mai

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut în mai cu 0,8% față de luna precedentă și cu 5,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2017, informează Institutul Național de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale, comparativ cu aprilie, creșteri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (0,36%), în cea a bunurilor de folosință îndelungată (0,12%) și în industria energetică (3,63%), conform datelor Agerpres.

În industria bunurilor intermediare, prețurile producției au scăzut cu 0,14%, iar în cea a bunurilor de uz curent cu 0,21%. Raportat la mai 2017, prețurile producției industriale au urcat cu 5,19% în industria bunurilor intermediare, cu 2,45% în industria bunurilor de capital, cu 2,74% în cea a bunurilor de folosința îndelungată, cu 1,84% în industria bunurilor de uz curent și cu 12,06% în cea energetică.

SURSA: Agerpres

 

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

Profi se extinde în Ploiești

Profi Rom Food SRL, compania care administrează rețeaua de supermarketuri Profi, extinde depozitul de distribuție din Ploiești cu aproximativ 20.000 de metri pătrați în centrul logistic Logicor Ploiești, lucrările urmând a fi finalizate în luna septembrie, conform datelor centralizate de Profit.ro.

În același timp, noile spații vor găzdui zona de încărcare a bateriilor, birourile angajaților, precum și spații exterioare pentru depozitarea paleților, parcări pentru personal și mașinile care vor transporta mărfurile. Extinderea depozitului din Ploiești va crea un important centru de distribuție regională pentru companie în sudul României, care deservește capitala și regiunile vecine precum Ploiești și Brașov. Profi deține în centrul logistic Logicor din Ploiești depozite de aproximativ 30.000 de metri pătrați. Rețeaua Profi a ajuns la aproximativ 800 de magazine în România.

SURSA: Profit.ro

 

 

















RELATED ARTICLES