spot_img
AcasăEditorialeE soare afară, dar reparăm acoperișul


E soare afară, dar reparăm acoperișul

Când l-am întrebat recent pe vice-președintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis dacă Europa se pregătește pentru un nou șoc economico-financiar, mi-a răspuns că „nu vedem nicio criză la orizont, dar e bine să repari acoperișul când e soare afară. Datele macroeconomice arată bine, suntem în vremuri economice bune. Dar trebuie să ne gândim la slăbiciunile pe care le avem”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE, argumentând oportunitatea și necesitatea creării Fondului Monetar European.

Dombrovskis susține  totodată că acest instrument financiar european va putea fi un sprijin real – de asistență tehnică și financiară – pentru statele membre care fac eforturi de aderare la Zona Euro (la moneda unică europeană).

Un astfel de stat membru este România, iar discuția despre aderarea la moneda unică este o temă recurentă la București. La București, soarele pare că începe să pălească: optimistul ultra-exagerat al celor de la putere s-ar putea să nu fie susținut de structura economiei reale. 2018 ar putea aduce mult mai multă îngrijorare cu privire la trăinicia creșterii economice decât par guvernanții a fi dispuși să accepte.

Cât privește moneda unică și proiectul Uniunii Monetare și Economice, România trebuie să se lupte serios să nu rămână în afara zonei de interes, deși comisarul european Pierre Moscovici afirma că „moneda unică Euro nu trebuie să dividă continentul ci să-l unească.

Viitorul pentru Europa este euro, iar Euro reprezintă Europa. Este vital, dacă vrem să asigurăm viitorul Europei, să implementăm planul de convergență, să reducem inegalitățile dintre statele din eurozonă și Non-euro”. Totul sună bine la Bruxelles. Dar ce poate face și ce e dispus să facă Bucureștiul.RELATED ARTICLES