spot_img
AcasăComunicate1 din 3 companii listate a obținut peste 9 la evaluarea VEKTOR...


1 din 3 companii listate a obținut peste 9 la evaluarea VEKTOR pentru comunicare excelentă cu investitorii

București, 31 ianuarie 2022 – Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) publică rezultatele pentru 2021 ale indicatorului VEKTOR pentru companiile listate din Piața Reglementată. 22 de emitenți au obținut peste 9 la evaluarea din decembrie 2021 față de 15 companii la evaluarea din decembrie 2020. 10 companii au obținut nota maximă, 10, în comunicarea cu investitorii, în baza unei metodologii ce include 15 criterii, în linie cu cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii (IR). Rezultatele sunt disponibile pe pagina fiecărui emitent în cadrul website-ului Bursei de Valori București (BVB) și datele agregate pentru toate companiile sunt disponibile în secțiunea dedicată indicatorului VEKTOR a website-ului ARIR.

Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator ARIR:

“Numărul emitenților care au obținut note maxime confirmă adoptarea pe scară largă a bunelor practici în comunicarea cu investitorii și guvernanță corporativă pe care ARIR și le-a asumat la lansarea indicatorului VEKTOR în urmă cu 3 ani. Totodată, este momentul să trecem la următorul nivel, cu noi criterii care să răspundă așteptărilor unui investitor mai sofisticat, mai digitalizat, mai implicat. Lansăm astăzi în dezbatere publică noua metodologie VEKTOR pentru 2022 după o amplă consultare a tuturor părților interesate din piața de capital, pentru încă un pas spre cele mai bune practici din domeniu.”

Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori București:

„Pentru o companie listată la bursă care își dorește recunoaștere din partea investitorilor, comunicarea cu aceștia este primordială. Ne bucurăm că, la trei ani de la lansarea indicatorului VEKTOR de către ARIR, din ce în ce mai multe companii obțin note foarte bune ceea ce înseamnă că gradul de conștientizare a importanței comunicării cu investitorii în rândul acestora a crescut considerabil. Piața a evoluat foarte mult și odată cu ea și cerințele investitorilor, care au devenit din ce în ce mai exigenți. Salutăm inițiativa ARIR de a revizui metodologia de acordare a notelor VEKTOR pentru anul în curs, precum și extinderea acestui scor către companiile de pe piața AeRO.”

Rezultate VEKTOR 2021:

  • Companiile care au obținut nota 10 la evaluarea VEKTOR din 2021 sunt: Antibiotice, Banca Transilvania, BRK Financial Group, Electrica, Farmaceutica REMEDIA, IMPACT Developer & Contractor, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Purcari, TeraPlast.
  • Companiile care au obținut nota 9,5 la evaluarea VEKTOR din 2021 sunt: ALRO, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori București, MedLife, ONE United Properties, Romgaz, SIF Transilvania, Sphera Franchise Group, Transgaz.
  • Companiile care au obținut nota 9 la evaluarea la evaluarea VEKTOR din 2021 sunt: Bittnet Systems, Fondul Proprietatea, Romcarbon.
  • Companiile care au avut cele mai mari creșteri în 2021 sunt: Turism Felix, Sphera Franchise Group, Evergent Investments, Electromagnetica, SIF Banat Crisana, Santierul Naval Orsova.
  • Criteriile îndeplinite de cel mai mare număr de companii la evaluarea VEKTOR au fost: criteriul 5 (60 de companii), care se referă la furnizarea informațiilor despre prețul acțiunilor în cadrul website-ului emitentului și criteriul 14 (54 de companii), care solicită existența unei politici de remunerare, unde vedem o creștere a numarului de companii cu 38 faţă de evaluarea din 2020.
  • Cele mai puține companii (24) au îndeplinit criterul 6, care se referă la organizarea a cel puțin unui eveniment anual propriu de prezentare a activității în fața investitorilor și analiștilor sau participarea la cel puțin un eveniment internațional / local pentru investitori.

Media indicatorului VEKTOR pentru toate companiile este de 4,9 o creștere de 1,1 punct (față de 3,8 în 2020), iar a companiilor din categoria premium este de 8,6 (vs 7,3 în 2020). Se remarcă, de asemenea, o creștere semnificativă pentru companiile din indicele BET, media indicatorului VEKTOR pentru aceste companii este 9,2 (vs 8,6 în 2020).

Companiile care au obținut cel mai mare indicator VEKTOR

VEKTOR Companie Categorie Website
10 ANTIBIOTICE Premium www.antibiotice.ro
10 BANCA TRANSILVANIA Premium www.bancatransilvania.ro
10 BRK FINANCIAL GROUP Premium www.brk.ro
10 ELECTRICA Premium www.electrica.ro
10 FARMACEUTICA REMEDIA Standard www.remedia.ro
10 IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR Premium www.impactsa.ro
10 NUCLEARELECTRICA Premium www.nuclearelectrica.ro
10 OMV PETROM Premium www.omvpetrom
10 PURCARI Internațional www.purcari.wine
10 TERAPLAST Standard www.teraplast.ro
9,5 ALRO Premium www.alro.ro
9,5 BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE Premium www.brd.ro
9,5 BURSA DE VALORI BUCUREȘTI Premium www.bvb.ro
9,5 MEDLIFE Premium www.medlife.ro
9,5 ONE UNITED PROPERTIES Premium www.one.ro
9,5 ROMGAZ Premium www.romgaz.ro
9,5 SIF TRANSILVANIA Premium www.siftransilvania.ro
9,5 SPHERA FRANCHISE GROUP Premium www.spheragroup.com
9,5 TRANSGAZ Premium www.transgaz.ro
9 BITTNET SYSTEMS Standard investors.bittnet.ro/ro/
9 FONDUL PROPRIETATEA Premium www.fondulproprietatea.ro
9 ROMCARBON Standard www.romcarbon.com

 

Indicatorul VEKTOR a fost calculat de către ARIR pentru prima dată în 2019 și este publicat anual pentru a evalua comunicarea companiilor cu investitorii.

Metodologia VEKTOR a fost elaborată de ARIR în colaborare cu un grup extins de specialiști locali și internaționali (analiști financiari, profesioniști în IR, consultanți și profesori) pentru a include așteptările investitorilor instituționali și individuali. Metodologia include 15 criterii obiective, aliniate la cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii (IR), printre care:

  • informații despre echipa de relații cu investitorii;
  • existența prezentării pentru investitori;
  • organizarea conferințelor telefonice dedicate rezultatelor financiare;
  • publicarea comunicatelor de presă aferente raportărilor financiare;
  • participarea la evenimente cu investitori;
  • furnizare informațiilor financiare în format Excel;
  • transcript / înregistrare conferințe de prezentare a rezultatelor financiare;
  • publicarea informațiilor despre prețul acțiunii;
  • acoperirea de către analiști financiari;
  • informații despre guvernanța corporativă – conducerea companiei, comitete, politica de remunerare;
  • raportarea non-financiară.

Procesul de evaluare a fost auditat în ianuarie 2022 de către Mazars, una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță din lume, prezentă în 90 de țări și teritorii, cu o experiență de 25 de ani în piața din România.


















RELATED ARTICLES