Prețul gazelor naturale a crescut puternic acum 3 ani, după care a urmat o perioadă în care acesta a scăzut constant. Comparând situația prețului gazelor naturale efectiv plătit de consumatorul final casnic în luna iulie 2021 și luna iulie 2024, constatăm că acesta a crescut cu cca 56% (preț calculat fără TVA).
Încercând să dăm o explicație de ce a crescut prețul gazelor naturale la consumatorul final, dincolo de explicațiile consacrate – perioadă post pandemică, criza energetică, război – concluziile unei analize realizată de Asociația Energia Inteligentă, arată că toate componentele care formează prețul gazelor au avut o contribuție la această creștere. Dacă prețul componentei marfă (a gazelor naturale fără tarife), a crescut și apoi a scăzut, creșterea de preț determinată de creșterea tarifelor este una semnificativă, tarife mari care vor rămâne permanent de acum încolo.
Creșterea prețului la gaze a avut la bază următoarele creșteri din ultimii 3 ani:
- Tarifele de distribuție gaze au crescut, în medie, de la cca 27 lei/MWh la 58 lei/MWh, o creștere de 116%
- Tarifele de transport plătite de furnizori au crescut, în medie, de la cca 5 lei/MWh la 12 lei/MWh, o creștere de 160%
- Prețul mediu al gazelor – marfă a crescut de la cca 116 lei/MWh la 180 lei/MWh, o creștere de 55%
- Componenta de furnizare a gazelor naturale a crescut de la cca 7,5 lei/MWh la 12 lei/MWh, o creștere de 60%
- Componenta de distribuție – 38%
- Componenta de transport – 8%
- Componenta gaz marfă – 40%
- Componenta de furnizare a gazelor naturale – 14%