București, 12 martie 2024. Financial Intelligence, cu sprijinul STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, al DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică, al ADR – Autoritatea pentru Digitalizarea României și al ANCOM – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, organizează cea de-a șasea ediție a evenimentului CYBERSECURITY FORUM.
Evenimentul are loc miercuri, 13 martie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și va putea fi urmărit și online, LIVE, pe www.financialintelligence.ro, pe pagina de Facebook Financial Intelligence și pe canalul de Youtube Financial Intelligence.
Costul global al criminalității cibernetice este de așteptat să crească în următorii patru ani, de la 9,22 trilioane de dolari în 2024, la 13,82 trilioane de dolari, până în 2028, potrivit estimărilor de la Statista Market Insights.
Pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc internetul, fie pentru muncă, fie pentru viața personală, există mai multe oportunități potențiale de exploatare pentru infractorii cibernetici.
În același timp, tehnicile atacatorilor devin din ce în ce mai avansate, cu mai multe instrumente disponibile pentru escroci.
De altfel, securitatea cibernetică reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din sectorul bancar european pentru al doilea an consecutiv, potrivit unui studiu EY.
Studiul analizează informații colectate de la 17 mari bănci europene și a constatat că 82% dintre managerii de riscuri consideră securitatea cibernetică cea mai mare amenințare la adresa organizației lor în următoarele 12 luni (față de 73% la nivel global).
Atacurile cibernetice pot avea și motivație politică. Între 2000 și 2023, baza de date European Repository of Cyber Incidents (EuRepoC) a înregistrat un total de 2.506 atacuri cibernetice motivate politic la nivel mondial, comise de 679 de actori/grupuri cunoscute.
La CYBERSECURITY FORUM, speakeri de renume vor dezbate cele mai importante subiecte din sectorul securității cibernetice:
- Cum ne protejăm de criminalitatea cibernetică, în contextul creșterii amenințărilor cibernetice;
- Atacurile cibernetice și infrastructura critică;
- Cyberintelligence – vulnerabilități, riscuri și amenințări;
- Tentative de fraudă prin Deep – Fake și Vishing;
- Securitatea sistemului energetic în contextul creșterii amenințărilor cibernetice;
- Securitatea sistemului financiar, în contextul dezvoltării serviciilor digitale;
- Vulnerabilitățile critice în telefonia mobilă;
- Măsurile luate de companii pentru protecția datelor;
- Cercetare-Dezvoltare în Cybersecurity;
- Asigurări pentru riscul cibernetic;
- Educația cibernetică;
- Securitatea plăților digitale.