București, 10 februarie 2025. Financial Intelligence organizează mâine, 11 februarie 2025, a patra ediție a evenimentului “ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM”. Evenimentul va putea fi urmărit și online, LIVE, pe www.financialintelligence.ro, pe pagina de Facebook Financial Intelligence și pe canalul de Youtube Financial Intelligence.
Implementarea Directivei privind Raportarea Sustenabilității Corporative (CSRD) și a Standardelor Europene de Raportare a Sustenabilității (ESRS) reprezintă o provocare semnificativă pentru companiile românești care își pregătesc primele declarații de sustenabilitate. Acestea se confruntă cu dificultăți în colectarea și gestionarea datelor ESG, înțelegerea principiului dublei materialități și adaptarea proceselor interne la noile cerințe de raportare. În plus, complexitatea și volumul mare de informații impuse de ESRS fac ca raportarea să fie mai detaliată și solicitantă decât standardele anterioare.
În contextul actual, marcat de posibile modificări legislative la nivel european, companiile trebuie să rămână vigilente și să se adapteze rapid la noile reglementări. Comisia Europeană pregătește un pachet legislativ numit „Omnibus”, care vizează simplificarea anumitor reglementări, inclusiv a celor privind sustenabilitatea și taxonomia verde. Aceste schimbări ar putea aduce modificări semnificative în reglementările actuale, într-un efort de a reduce birocrația și de a sprijini implementarea mai rapidă a legilor la nivel național.
„Directiva CSRD introduce cerințe noi și complexe pentru companii, cum ar fi dubla materialitate, realizarea unui raport integrat și auditarea informațiilor. Aceste aspecte sunt printre cele mai dificile pentru companii în eforturile lor de conformare și raportare, necesitând resurse adecvate și un plan clar de acțiune”, a declarat Mihaela Croitoru, Sustainability, ESG and Climate Risk Adviser, Sustainability Lens.
În cadrul evenimentului se vor discuta următoarele subiecte:
Evenimentul va fi moderat de Adina ARDELEANU, Membru Fondator și Redactor Șef Adjunct Financial Intelligence și Mihaela CROITORU, SCR® Sustainability, Climate & ESG Adviser, Managing Partner, Sustainability Lens.
Mulțumim partenerilor evenimentului!
CO-ORGANIZATOR: Sustainability Lens
PARTENERI: Hidroelectrica, Orange Romania, Raiffeisen Bank, TTS (Transport Trade Services), Superbet, Bursa de Valori București, Auchan România, TFE Partners Investment, Transelectrica, Nuclearelectrica, Lion Capital, FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii), Antibiotice Iași, Transavia, FREYWILLE, Simusca.
PARTENERI INSTITUȚIONALI: Consiliul Județean Ilfov, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă – ADIA Ilfov, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Ilfov – ADIGIDI, ICSS, Consiliul Național al IMM-urilor din România, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Camera de Comerț Româno-Britanică.
PARTENER EDUCAȚIONAL: Envisia – Boards of Elite
PARTENER DE MEDIATIZARE: mediaTRUST
PARTENERI MEDIA: AGERPRES, România Durabilă, Economistul, Club Economic, The Diplomat-Bucharest, BiziLive TV.
Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi aici.
***
Lansată în septembrie 2018, platforma de știri economice și analize financiare www.financialintelligence.ro s-a remarcat de la bun început în peisajul media economic, dar și pe piața evenimentelor de business, în sectoare de interes strategic, precum energia, piața de capital, banking, tehnologie și securitate cibernetică, restructurare și insolvență.
Într-o perioadă în care presa de calitate a devenit o raritate, o echipă de profesioniști în jurnalism și comunicare, cu experiență de peste 20 de ani în presa economică și organizare de evenimente de business, au pus bazele unui proiect curajos – un adevărat sprijin pentru oamenii de business și un important reper pentru dezvoltarea afacerilor.
Ne adresăm oamenilor de business – decidenți, cu studii superioare, statut social ridicat, venituri peste medie, atât bărbați, cât și femei: top și middle manageri din domenii de activitate diverse, oficiali ai autorităților de stat, politicieni, ambasadori, antreprenori dar și studenților și tinerilor care vor să intre în mediul de business.
Avem independență față de orice partid politic, instituții de stat sau alte grupuri de interese, politice sau comerciale, interne sau externe, servicii secrete și milităm pentru progres, libertate, drepturile omului și prosperitate.
Jurnaliștii Financial Intelligence sunt membri afiliați ai MediaSind – Sindicatul Român al Jurnaliștilor, ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), ai Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (IFJ) şi ai Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ).
În anul 2024, site-ul www.financialintelligence.ro a înregistrat un trafic de 8,4 milioane de afișări și 3,1 milioane de utilizatori, potrivit Google Analytics.
- Rolul politicilor publice și al reglementărilor în accelerarea tranziției către o economie cu emisii scăzute de CO2: Modul în care politicile publice și reglementările fiscale stimulează tranziția, inclusiv prin programe de subvenții pentru energia regenerabilă, stimulente pentru economia circulară sau facilități fiscale pentru investiții ESG;
- Strategii pentru tranziția energetică. Strategii guvernamentale pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică, inclusiv tranziția către surse regenerabile, eficiența energetică și reducerea emisiilor;
- Sustenabilitatea în sectorul public și contribuția instituțiilor de stat la tranziția verde;
- Integrarea riscurilor climatice în strategiile financiare și de supraveghere: modul în care instituțiile financiare din România se aliniază la cerințele europene privind riscurile climatice și raportarea ESG;
- Importanța instrumentelor financiare verzi (obligațiuni verzi, fonduri ESG etc.) și cum pot fi acestea utilizate pentru a atrage investiții în proiecte sustenabile. Inițiative privind transparența ESG și creșterea interesului pentru investiții responsabile în rândul companiilor listate și al investitorilor;
- Lecții învățate din implementarea CSRD: Provocările și soluțiile întâmpinate de companii în prima etapă de implementare a Directivei CSRD. Erorile comune și strategiile eficiente care au condus la un proces de raportare sustenabilă de succes;
- Tranziția energetică și neutralitatea climatică: Provocări pentru companiile din România. Amprenta de carbon și planurile de tranziție climatică;
- Educația în ESG și sustenabilitate: Formarea liderilor viitorului;
- Adaptarea la riscurile climatice și reziliența afacerilor;
- Avantajele economiei circulare. Exemple de bune practice;
- Măsuri de combatere a greenwashingului;
- Busola Competitivității UE – menținerea obiectivelor din Pactul Verde; abordarea decarbonizării bazată pe competitivitate.
