spot_img
AcasăComunicate”Marea Neagră în Noua Economie”. Ultimul tren către independența energetică


”Marea Neagră în Noua Economie”. Ultimul tren către independența energetică

România se află în fața unui examen de maturitate. În apele tulburi ale Mării Negre se află o resursă bogată de gaze naturale care ne vor asigura independența energetică pentru mulți ani de acum încolo, dar și dezvoltarea economică de care avem nevoie. Din păcate, curentul de opinie pornit de la un grup restrâns cu interese obscure că mai bine nu extragem aceste resurse s-a extins. Asta deși avem toate argumentele economice, sociale și geopolitice să o facem, iar exploatarea lor este susținută cu o majoritate largă de români în sondajele de opinie. 2020 este anul deciziei politice pentru a da undă verde sau a îngropa definitiv, în adâncimea Mării Negre, aceste resurse cu care am fost binecuvântați.

Despre importanța acestor resurse naturale pentru economie, pentru siguranța energetică a țării și despre implicațiile geopolitice actuale s-a discutat în cadrul dezbaterii „Marea Neagră în Noua Economie”, un eveniment de marcă organizat de România Durabilă și EM360, la care au participat numeroși experți din mediul economic și cel politic.

„Dacă România face pașii corecți pe care până acum a întârziat să-i facă, e o oportunitate fără precedent. Nu mai avem foarte mult timp la dispoziție, și nu neapărat din cauza Green Deal, dar și pentru că interesele vecinilor noștri nu sunt întotdeauna cu ale noastre

a declarat Adrian Măniuțiu, jurnalist și antreprenor EM360, moderator al evenimentului alături de Daniel Apostol, jurnalist economic, fondator România Durabilă, Director de relații externe FPPG.

Depinde exclusiv de noi dacă în următoarele decenii vom continua să importam gaze din est. Ce blochează acest proiect strategic și cum poate fi deblocat? Poate această clasă politică să sară peste propria umbră și să ia în context electoral o decizie fundamentală pentru viitorul României? Și, mai ales, cine va răspunde politic pentru ratarea acestui proiect strategic, pe care suntem pe punctul de a-l rata? Cine va răspunde pentru un asemenea eșec?

La aceste întrebări, am încercat să găsim nu doar răspunsuri, ci și soluții în cadrul dezbaterii.

„Trăim cu speranța că lucrurile vor reveni în normalitate, că vom găsi împreună – politicieni, industrie, reglementatori – un echilibru care să dea o șansă unei oportunități enorme pentru toată țara noastră”, spune Vasile Ciolpan, Director Direcția Comercializare Energie, Romgaz, referindu-se la gazele naturale din Marea Neagră.

Industria de petrol și gaze naturale a fost dintotdeauna unul dintre motoarele economice ale României. Deblocarea exploatării înseamnă niște beneficii imense pentru țară. Dacă resursele de gaze naturale din Marea Neagră vor rămâne în pământ, importurile pot ajunge la 40% la nivelului lui 2030, conform estimării Transgaz, a declarat Alina Popa, Membru al Consiliului Director OMV Petrom.

Proiecțiile privind consumul de gaze naturale în UE arată o scădere puternică a cererii pentru acest combustibil după 2030, pe măsură ce ne îndreptăm spre țintele de neutralitate climatică din 2050, a afirmat Christian Egenhofer, Senior Research Fellow la Departamentul de Energie, Resurse și Schimbări Climatice în cadrul Centrului de Studii Politice Europene (CEPS), un think tank cu sediul la Bruxelles.

Andreea Mitiriță, Partener PWC, a expus în cadrul webinarului „Marea Neagră în Noua Economie” drumul recomandat din punct de vedere fiscal pe care România ar trebui să îl urmeze pentru a se asigura de un câștig cât mai pronunțat în urma exploatărilor resurselor offshore. Veniturile generate la bugetul de stat ar relansa economia României.

Prezent în cadrul webinarului „Marea Neagră în Noua Economie”, avocatul Laurențiu Pachiu, partener David & Baias, face o radiografie a proiectului resurselor naturale offshore. Concluzia este că am ratat, deja, șansa de a crește nivelul de siguranță geostrategică în regiune prin amânarea continuă a proiectului, din cauza legislației lipsite de predictibilitate și a unei  politici fiscale incorecte față de investitori. Asta în contextul în care românii își doresc cu adevărat deblocarea proiectului și începerea exploatării gazelor naturale care ne aparțin.

Reprezintă gazele naturale din Marea Neagră un colac de salvare pentru economia României? Cristian Păun, cercetător în cadrul ASE & ASPES, crede că da. Noul studiu pe care l-a prezentat în cadru conferinței online indică niște cifre care ar putea să ne dea speranță în cazul în care exploatările resurselor de pe fundul Mării Negre ar începe. Pe de altă parte, frânarea proiectului ar aduce o scădere semnificativă a veniturilor la stat.

Cine răspunde de blocarea proiectului de exploatare a resurselor offshore din Marea Neagră? Cum a fost posibil ca dezinformarea, populismul și propaganda să umbrească beneficiile uriașe pe care exploatarea gazelor naturale le-ar fi adus României? Radu Dudău, Director Executiv al Energy Policy Group, a reușit să pună punctul pe „i” în cadrul webinarului „Marea Neagră în Noua Economie”.

Este nevoie ca reprezentanții clasei politice să stea la aceeași masă și să înțeleagă că problema Mării Negre, problema energetică a României este o problemă comună. Depinde exclusiv de noi dacă în următoarele decenii vom continua să importăm gaze naturale de la Est. O spun chiar tineri din politica și administrația locală.

Unul dintre cele mai importante subiecte pentru România, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere geostrategic: MAREA NEAGRĂ. Un subiect care este deja dezbătut de mai mulți ani, din păcate fără nicio o concluzie. Lipsește decizia care ar transforma resursele offshore în colacul de salvare al economiei românești, toate acestea într-un context dificil de gestionat din punct de vedere al tranziției către un viitor decarbonizat.

NOUA ECONOMIE este un demers inițiat de România Durabilă și EM360 care susține un dialog permanent între Executiv și mediul de afaceri. Mulțumim pentru susținere partenerilor media ai evenimentului „Marea Neagră în Noua Economie”: Agerpres, Profit.ro, Money.ro, Financial Intelligence, Europa FM, E-nergia.ro, InvesTenergy, Energy Industry Review, Energy Center, Focus Energetic, The Diplomat, G4Media.ro, Economistul, Club Economic.






















RELATED ARTICLES