spot_img
AcasăComunicateMAREA NEAGRĂ – O „BATERIE DE ENERGIE” PENTRU EUROPA


MAREA NEAGRĂ – O „BATERIE DE ENERGIE” PENTRU EUROPA

„În momentul actual, gazul din Marea Neagră va asigura independența energetică a României, securitatea energetică a regiunii și un impuls economic pentru România.”
CRISTIAN HUBATI, MEMBRU AL BOARDULUI FEDERAȚIEI PATRONALE PETROL ȘI GAZE

Noua Economie, 18 iunie 2024

„Securitatea energetică – o problemă europeană cu soluții de la Marea Neagră”

Realizator și moderator: Adrian Măniuțiu, jurnalist

Invitat permanent: Daniel Apostol, Directorul General al Federației Patronale Petrol și Gaze

Invitat: Cristian Hubati, Membru al Boardului Federației Patronale Petrol și Gaze

Dialogul a abordat teme referitoare la Marea Neagră, ca sursă de securitate energetică pentru țară și regiune, dar și la noile tehnologii necesare pentru ca tranziția energetică să reușească. Puteți urmări întreaga discuție aici:

ENERGIA PRODUCE BUNĂSTARE – UN ADEVĂR DE-O VÂRSTĂ CU OMENIREA

„Consumul de energie generează bunăstare pentru populație. Gazul este un mod de a converti în energie această bunăstare.”

GAZELE NATURALE- ENERGIA CE NE MENȚINE STILUL DE VIAȚĂ ACTUAL

„Vă dau doar un exemplu. Un search pe Google, care dă răspunsuri multiple și după aceea trebuie să cauți în continuare, versus un search cu AI. Search-ul cu AI consumă de 10 ori mai multă energie, dar îți dă răspunsuri unice, filtrează deja. Deci numai de aici, dacă începem să ne uităm, va exista o creștere exponențială a consumului. Și atunci trebuie să ținem minte că gazele, ca și combustibil de tranziție, înlocuiesc alte surse, precum  cărbunele, care au emisii mult mai mari pe unitate. Proiectul Neptun Deep are emisii de carbon de 2,2 kg pe baril echivalent. Este extrem, extrem de jos față de industrie. Industria offshore este undeva la 16. România va susține tranziția cu o sursă cu emisii extrem de mici, datorită tehnologiei aplicate.”

CCUS + GEOTERMAL, ECUAȚIE DIN SISTEMUL ROMÂNIEI CU EMISII REDUSE

„Am identificat carbonul ca fiind una din sursele de poluare. Și atunci trebuie să-l sechestrăm, să-l extragem din atmosferă. Intervin tehnologiile pe partea de capturare a emisiilor de carbon și de stocare sau utilizarea lor. Faimoasele carbon capture and storage, care sunt un subiect extrem de stabil tehnic, extrem de important, pentru că fără aceste tehnologii, nu vom putea să săînchidem toată ecuația consumului și a emisiilor. Ulterior, întorcându-ne la energie, există partea de geotermal, care produce energie termică, produce energie electrică.”

ȘTACHETA STOCĂRII DE CARBON ESTE SUS. CUM SE ANTRENEAZĂ STATUL PENTRU A FACE SALTUL?

„E aceeași poveste ca  pentru investițiile pe proiectele de producție de energie. Durata este relativ mare, sunt o grămadă de actori implicați, ai nevoie de mediul legislativ, stabilitate fiscală, ai nevoie de securitate în zonă. Fiind o tehnologie care ACUM  se scalează, CCS-ul are nevoie de un cadru legislativ care e în dezvoltare în momentul ăsta. Trebuie accelerat pentru că există deja norme europene, directive europene, care impun României o anumită cotă de stocare de carbon pe an. Bruxelles-ul a creat un cadru și targeturi pentru toate țările membre. România are un target destul de ambițios în privința ăsta alocat.”

DE CE AU GAZELE NATURALE UN VIITOR ÎN EUROPA?

„Acum producem prin tehnologie, prin motoare termice, prin turbine, din diverși combustibili. Producția de energie din gaze are un randament extrem de bun, conversia se face fără a distruge practic randament. Suplimentar, este cu 60% mai puțin poluantă decât din cărbune.”

NOUA ECONOMIE reprezintă o serie de dialoguri cu specialiști din sectorul energetic, din cadrul Autorităților și Ministerelor, privitoare la transformările declanșate la tranziția energetică. Este de vorba de schimbări de ordin tehnologic, dar și de ordin economic, de impunerea unor standarde de mediu mai ridicate și mai costisitoare, de posibilitatea sau imposibilitatea de a menține competitivitatea anumitor ramuri industriale. Toate acestea sunt aduse în atenția publicului de către Adrian Măniuțiu și invitații săi, într-o serie ce dorește să informeze, să educe și să dărâme mituri, pentru o tranziție mai ușor de înțeles, de acceptat și de străbătut de către cetățenii României.



RELATED ARTICLES