Eveniment prilejuit cu ocazia aniversării ICMET Craiova, 50 de ani în slujba cercetării electrotehnice românești
În data de 12 iulie a.c., la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare și Încercări Pentru Electrotehnică – ICMET Craiova a avut loc workshopul intitulat „Sesiune de informare Program Orizont Europa – oportunitati de finantare”. Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 50 de ani ICMET Craiova de la înființare, perioadă în care Institutul s-a aflat mereu în slujba cercetării electrotehnice românești. La eveniment au participat circa 50 de invitați din Craiova dar și din țară. Printre cei prezenți a fost și doamna Cristina Anania, din partea Oficiului Român pentru Știință de pe lângă Uniunea Europeana – ROSTeu.
Scopul întrunirii a fost acela de a disemina atât în rândul cercetătorilor din ICMET Craiova, cât și celorlalți invitați o oportunitate majoră pentru noi colaborări internaționale și accesul la finanțări considerabile la care are acces comunitatea științifică și sectorul industrial. Cu ocazia evenimentului au fost oferite detalii clare și precise despre oportunitățile de finanțare, cerințele de participare și prioritățile de cercetare și inovare stabilite de Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027.
Repere:
1o. În anul 1974 a fost inaugurat Centrul de Cercetare Științifică și Inginerie Tehnologică – CCSIT Electroputere Craiova, în ale cărui laboratoare erau testate pentru punere pe piața echipamente destinate atât sistemului energetic al Romaniei cât și pentru export.
Tot in această perioadă, în Centrul de cercetare CCSIT s-au constituit echipele de bază de proiectare constructivă indeosebi pentru profilul Uzinelor Electroputere: transformatoare electrice, motoare și generatoare, aparataj electric de comutație de medie și înaltă tensiune, locomotive și rame electrice, echipamente complexe.
În anul 1985, Institutul trece în subordinea Centralei Industriale Electrotehnice și capătă titulatura de Institutul de Cercetare Științifică și Inginerie Tehnologică pentru Motoare, Transformatoare și Aparataj Electric: ICSIT-MTAE.
Împreuna cu uzina Electroputere s.a. și Universitatea din Craiova, ICMET a funcționat ca parte a unui cluster științifico-tehnologic în cadrul căruia activitatea de cercetare științifică s-a îmbinat cu activitatea de învățământ și cu cea de transfer tehnologic al rezultatelor ceea ce a condus la valorificarea acestora prin activități ecomice.
Transformarea societații românești începută după anul 1989 a făcut ca în anul 1990 Institutul să devină o entitate distinctă în proprietatea statului și, conform HG. nr. 188/1990, a devenit Institutul de Cercetare pentru Mașini Electrice și Tracțiune – ICMET Craiova, cu sigla proprie înregistrata la Geneva.
Putem preciza că, în 1990, ICMET Craiova a fost printre membrii fondatori ai Rețelei Naționale de Laboratoare de Încercari din Romînia – RELAR, azi cunoscută ca RENAR.
În anul 1995 ambele laboratoare de încercări din cadrul ICMET, respectiv LIT – Laboratorul de Înaltă Tensiune și LMP – Laboratorul de Mare Putere, au fost acreditate internațional conform EN 45001, ceea ce a însemnat confirmarea calității serviciilor noastre de cercetare, dezvoltare și încercari. În această perioadă s-a deschis masiv calea contractelor externe de încercări.
În decursul anului 1997 Institutul a trecut printr-o reformă structurală majoră, unde atelierele de cercetare și proiectare de bază au fost preluate de Uzina Electroputere. În ICMET au rămas sau au fost constituite colective de cercetare și dezvoltare-inovare cu profile neconvenționale, pentru unicate și aplicații speciale în domeniul electric, mecanic, pneumatic s.a.
S-a constituit infrastructura necesară pentru noi domenii precum joasă tensiune, compatibilitate electromagnetică, sisteme de testare climatică și mecanică, etalonări în domeniul de forțe mari, înaltă tensiune și curenți tari.
Ca o recunoaștere a caracterului de unicat la nivel național a activității sale, prin HG 81/1999 institutul obține statutul de Institut Național de Cercetare – Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică, păstrându-și sigla de ICMET Craiova înregistrată în anul 1990 la Geneva.
În cadrul economiei, echipamentele noi specifice sectorului electrotehnic, transformatoare electrice de putere, transformatoare de masură, întreruptoare și separatoare electrice, celule electrice prefabricate de interior și exterior, sisteme de protecție la trăznet, etc. sunt asimilate în economie numai după un program riguros care implică activități de cercetare, dezvoltare și încercări. ICMET Craiova este parte a acestui lanț valoric și inovativ prin laboratoarele sale acreditate, unde sunt realizate aceste activități de dezvoltare-inovare și evaluare a performanțelor obținute. Noi, ICMET Craiova suntem parte importantă și integrantă a economiei inovative și contribuim astfel la siguranța, securitatea și reziliența infrastructurii energetice critice.
Beneficiind de o experiență de excepție dobândită de-a lungul timpului, prin adaptarea la cerințele și necesitățile pieței din domeniu, institutul a ajuns să se compare, la nivel mondial, cu cele mai puternice entități cu profil similar: KEMA, CESI, IPH, ABB, AREVA, etc. Putem afirma, fără lipsă de modestie, că nu există săptămână în care să nu avem la încercări produse și reprezentanți ai unor firme din străinătate.
Totodată, activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare din Institut a produs proiecte remarcabile cu finanțări de la terți sau din competiții din fonduri naționale sau europene.
Activitatea tehnico-științifică este materializată printr-un număr însemnat de cărți de specialitate publicate, prin sute de articole publicate la conferințe internaționale și în reviste cotate, brevete de invenție și cereri de brevet european, premii de excelență și medalii la simpozioane internaționale de inventică.
În prezent, marea provocare la ICMET Craiova, ca de fapt pentru toate INCD-urile din România și pentru fiecare cercetător, o reprezintă noua lege privind procesul de asociere a organizațiilor de cercetare pentru crearea unui mediu predictibil și sustenabil, favorabil activităților de cercetare-dezvoltare-inovare pentru accederea în programele și proiectele Uniunii Europene.
2o. În cadrul workshop-ului, dna. Cristina Anania, din partea Oficiului Român pentru Știință de pe lângă Uniunea Europeana – ROSTeu a făcut următoarele declarații:
„Orizont Europa este cel mai ambițios program de cercetare și inovare lansat vreodată de Uniunea Europeană. Cu un buget de peste 95 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, acest program își propune să sprijine știința de vârf, să stimuleze inovarea și să răspundă provocărilor societale majore.
Participarea României la Orizont Europa reprezintă o oportunitate majoră pentru comunitatea științifică și pentru sectorul industrial, deschizând calea pentru noi colaborări internaționale și accesul la finanțări considerabile. Astfel, Orizont Europa propulsează Uniunea Europeană în fruntea inovației globale și la dezvoltarea unei economii sustenabile și reziliente.
În acest context, organizarea unei sesiuni de informare dedicat acestui program devine esențială pentru informarea și mobilizarea comunității științifice, a sectorului industrial și a autorităților publice. Un astfel de eveniment are scopul de a oferi detalii clare și precise despre oportunitățile de finanțare, cerințele de participare și prioritățile de cercetare și inovare stabilite de Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027.”
Dl. Ioan Iordache, Director general ICMET Craiova, a făcut următoarele declarații:
„Este mai evident ca oricând că institutul nostru (ICMET n.r.), chiar dacă are o lungă tradiție și este unicul de acest tip din Europa Centrală și de Est, trebuie să se ancoreze cât mai bine în mecanismele europene de finanțare, și un exemplu în acest sens este Orizont Europa.
În același timp, chiar dacă programul amintit pare a fi unul foarte generos, din punct de vedere financiar, pentru a accesa această sursă, de finanțare, trebuie să știi să te asociezi, să te pui la masă cu cei care au avut success în programul actual sau cele precedente. Iar când zic asociere mă refer atât la parteneri internaționali, cât și naționali, iar pentru aceștia din urmă Legea nr. 25/2023 privind integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, dezvoltare și inovare din România, trebuie privită ca o oportunitate.”
Dl. Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă, a transmis un mesaj din care s-au desprins următoarele:
”Adresăm sincere felicitări Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare și Încercări Pentru Electrotehnică – ICMET Craiova cu ocazia aniversării a 50 de ani ICMET Craiova de la înființare, perioadă în care Institutul s-a aflat mereu în slujba cercetării electrotehnice românești. Mai ales în aceste momente în care sistemul energetic Românesc și cel European se găsesc în dificultate, nevoia de cercetare este una foarte importantă și esențială, în asigurarea siguranței și securității sistemelor energetice în perspectiva anilor 2050”
3o. Instituții participante
Cu prilejul acestui eveniment am avut reprezentanți de la următoarele instituții:
- Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare și Încercări Pentru Electrotehnică – ICMET Craiova,
- ADR SUD-VEST OLTENIA,
- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA București,
- Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani,
- SC IPA SA,
- SC Softronic SRL,
- Universitatea din Craiova,
- Asociația Generală a Inginerilor din România – AGIR Dolj, AGIR Filiala Craiova,
- Camera de Comerț și Industrie a judeţului Dolj,
- Asociația pentru Energia Hidrogenului din România.
- Asociația Energie Inteligentă
Iordache Ioan
Director ICMET Craiova