spot_img
AcasăComunicateZilele prevenirii dezastrelor. O comunitate pregătită este o comunitate puternică.


Zilele prevenirii dezastrelor. O comunitate pregătită este o comunitate puternică.

„Zilele Prevenirii Dezastrelor”, proiect marca Asociația Energia Inteligentă, are ca principal scop derularea de acțiuni de informare și responsabilizare a comunităților locale cu privire la diverse situații care pot pune în pericol vieți omenești și totodată de conștientizare a măsurilor care trebuie adoptate în aceste situații pentru a minimiza posibilul impact negativ al acestora. Proiectul este derulat în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență, Clubul Câinilor Utilitari (CCU) și Academia Titi Aur.

Ediția dedicată municipiului Târgu Jiu, derulată în perioada 31 mai – 2 iunie, în Piața Prefecturii a avut trei componente: responsabilizarea comunității locale cu privire la măsurile care trebuie adoptate în situații ce pot pune în pericol vieți omenești, conștientizarea importanței purtării centurii de sigurantă și a adoptării unei conduite responsabile în trafic și informare cu privire la utilizarea câinilor în activitățile de căutare și salvare persoane dispărute în mediul natural sau în dărâmături.

Acțiunile de conștientizare a măsurilor care trebuie adoptate în cazul producerii unor situații care ne pot pune viața în pericol au fost derulate cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Lt. Col. Dumitru Petrescu” al județului Gorj, care a pus la dispoziția organizatorului o echipă specializată ce a instruit participanții interesați cu privire la conduita pe care trebuie sa o adopte în caz de pericol și la manevrele de prim ajutor care pot salva vieți omenești. Clubul Câinilor Utilitari, organizație non-guvernamentală ce are ca obiectiv principal pregătirea câinilor de utilitate socială a susținut prin echipele de voluntari om-câine pregătite în cadrul organizației, demonstrații de dresaj canin și sesiuni de informare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activitățile de căutare-salvare. O acțiune simulată de căutare-salvare persoane dispărute în dărâmături a fost organizată cu succes de CCU în colaborare cu ISU Gorj. Academia Titi Aur s-a alăturat proiectului „Zilele prevenirii dezastrelor” în 2024 și va fi prezentă în toate orașele în care va poposi proiectul nostru în acest an cu unitatea mobilă de simulare de impact și răsturnare, ca parte din acțiunile de responsabilizare în trafic și conștientizare a importanței purtării centurii de siguranță.

Dumitru Chisăliță, Președinte, Asociația Energia Inteligentă:

„Acțiunile de informare și responsabilizare a comunităților locale cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte în situații ce pot pune în pericol vieți omenești sunt întotdeauna bine-venite pentru că o comunitate puternică este o comunitate pregătită să facă față potențialelor efecte negative ce pot apărea în urma unor situații neprevăzute precum cutremure, incendii, accidente sau dispariții de persoane. Prin proiectul „Zilele Prevenirii Dezastrelor” ne propunem să atingem două componente esențiale: conștientizarea de către cetățeni a modului în care trebuie să acționeze în cazul producerii unor astfel de evenimente (prin însușirea, de exemplu, a tehnicilor de acordare a primului ajutor care pot face diferența dintre viață și moarte, oamenii manifestând în ultima perioadă un interes crescut față de acest gen de pregătire) și crearea unui cadru comun de antrenament între entitățile statului și organizații ale societății civile pentru consolidarea parteneriatelor, pentru ca, la nevoie, să poată acționa ca o echipă bine sudată.”

Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Lt. Col. Dumitru Petrescu” al județului Gorj:

„Mulțumim Asociației Energie Inteligentă pentru inițiativa de a cutreiera orașele României și de a aduce în atenția populației riscurile de producere a dezastrelor. Atunci când se produce o situație de urgență, instinctual, se instalează panica și căutăm ajutor imediat, prin orice mijloace, existând posibilitatea să acționăm haotic și să ne facem mai mult rău decât bine. Aceasta este consecința faptului că nu avem informațiile necesare de a ne comporta într-o situație de urgență și că nu cunoaștem regulile și măsurile care trebuie adoptate pentru a ne salva sau pentru a limita efectele situației de urgență. Prin inițiativa lor, acești oameni minunați s-au alăturat structurilor abilitate de intervenție în situații de urgență și aduc în atenția oamenilor faptul că o situație de urgență se poate produce oricând și este esențial să avem un comportament preventiv.

Parteneriatul cu Clubul Câinilor Utilitari este unul absolut necesar, pe de o parte pentru că spectacolul pe care îl oferă acești căței extrem de inteligenți stârnește atenția publicului, iar pe de altă parte le dă încredere oamenilor că în situația producerii unei situații de urgență majoră, pe lângă salvatorii profesioniști, există și salvatorii patrupezi care prin simțurile lor foarte dezvoltate, pot salva vieți.

Prezența Academiei Titi Aur alături de această echipă aduce în atenția populației faptul că prin conștientizare și conducere defensivă numărul accidentelor rutiere poate fi redus, iar simulatorul pus la dispoziție îi face pe oameni să se gândească de două ori atunci când apasă cu putere pedala de accelerație.

Am avut la Tg-Jiu trei zile pline, în care am reușit să facem lucruri frumoase, în care am schimbat experiențe, în care ne-am antrenat, iar reușita noastră a fost întărită de numărul foarte mare de vizitatori și spectatori pe care i-am avut în Piața Prefecturii din municipiul Tg-Jiu. Avem convingerea că este doar începutul unei colaborări și că, pe viitor, vom reuși să organizăm și alte activități împreună pentru că scopul nostru comun este acela de a-i face pe oameni să adopte un comportament preventiv și să le oferim siguranța că suntem profesioniști atunci când vine vorba despre intervenția în situații de urgență. Multumim prieteni de la Asociația Energie Inteligentă, mulțumim prieteni de la Clubul Câinilor Utilitari, mulțumim prieteni de la Academia Titi Aur!”

Academia Titi Aur:

„Prin implicarea noastră în cadrul proiectului „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, dorim să accentuăm cât de important este ca fiecare conducător auto sa fie conștient de riscurile la care se expune în lipsa unei pregătiri adecvate. Accidentele nu sunt inevitabile, dar pot fi prevenite prin educație și prudență. Obiectivul Academiei Titi Aur rămâne acela de a promova și implementa standarde înalte în pregătirea șoferilor, contribuind astfel la reducerea semnificativă a incidentelor rutiere în România. Aceste eforturi sunt esențiale pentru a asigura un trafic mai sigur pe drumurile publice.”

 Vlad Popescu, Președinte, Clubul Câinilor Utilitari (CCU):

„Evenimentul „Zilele Prevenirii Dezastrelor” de la Târgu Jiu a reunit experți și voluntari dedicați creșterii conștientizării și pregătirii comunității pentru situații de urgență. Clubul Câinilor Utilitari a prezentat demonstrații impresionante de antrenament, evidențiind tehnici avansate de obediență și manevrabilitate. Am organizat, de asemenea, o simulare realistă a unui scenariu de cutremur, în care câinii noștri utilitari au demonstrat abilitățile esențiale în identificarea și salvarea persoanelor prinse sub dărâmături.

Câinii de salvare joacă un rol crucial în situațiile de urgență. Datorită simțurilor lor extrem de dezvoltate și a capacității de a lucra în condiții dificile, câinii pot detecta prezența oamenilor prinși sub dărâmături mult mai rapid. Acești câini sunt antrenați riguros pentru a răspunde prompt și eficient în situații de criză, asigurând astfel o șansă mai mare de supraviețuire pentru victime.

Mulțumim partenerilor noștri, Asociația Energia Inteligentă și ISU Gorj, pentru implicarea și profesionalismul lor excepțional, precum și pentru organizarea acestui eveniment crucial. Fără sprijinul și dedicarea lor, succesul acestui eveniment nu ar fi fost posibil. Suntem hotărâți să continuăm aceste eforturi și să organizăm și alte evenimente similare în viitor, pentru a întări reziliența comunității noastre.”

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul partenerilor instituționali: Departamentul pentru Situații de Urgență, Clubul Câinilor Utilitari și Academia Titi Aur și de susținerea partenerilor: OMV Petrom, Hidroelectrica, Transgaz și Alro SA.

Acțiunea „Zilele prevenirii dezastrelor” se desfășoară pe întreg parcursul anului 2024. După succesul înregistrat la Craiova unde și-a făcut debutul în acest an, proiectul va fi prezent și la Râmnicu Vâlcea și Pitești în lunile septembrie și, respectiv, octombrie.



RELATED ARTICLES