spot_img
AcasăComunicateTransgaz, plan de investiții strategice de peste 4 miliarde euro pentru transformarea...


Transgaz, plan de investiții strategice de peste 4 miliarde euro pentru transformarea României în putere energetică regională

Compania Transgaz, operatorul tehnic licențiat al sistemului național de transport al gazelor naturale, este responsabilă pentru cele mai importante șantiere ale României. Administratorii companiei au lansat unul dintre cele mai mari și mai importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport a gazelor naturale din România din ultimii 20 de ani, cuprinzând proiecte de investiții estimate la peste 4 miliarde euro.

Aceste investiții sunt prevăzute în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport (SNT) Gaze Naturale pe zece ani și au ca scop dezvoltarea strategică și sustenabilă a infrastructurii de transport gaze din România, precum și conformarea sa la cerințele reglementărilor europene în domeniu.

„Obiectivele strategice ale acestor investiții sunt creșterea importanței Transgaz, atât ca motor al economiei naționale, cât și ca vector al creșterii economice a țării, prin rolul său în dezvoltarea sectorului energetic și transformarea României într-o putere energetică europeană”, arată compania.

Unul dintre proiectele majore care va fi finalizat în acest an, în urma unei investiții de aproape 480 milioane euro, este gazoductul BRUA (faza 1), care va conecta România de tranzitul învecinat și va deschide totodată calea pentru energia caspică spre Europa.

Conducta are astfel un rol important în diversificarea surselor de aprovizionare a Uniunii Europene cu gaze naturale, de aceea a fost inclusă pe lista Proiectelor de Interes Comun a Uniunii și a primit sprijin financiar nerambursabil în valoare de aproape 180 milioane euro.

Alte proiecte vizează: dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la țărmul Mării Negre; interconectarea România-Serbia; dezvoltări ale SNT în zona de nord-est a României, în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze a zonei; Eastring – România, care va transporta gaze din surse noi precum regiunea caspică/est-mediteraneeană/Marea Neagră/Orientul Mijlociu etc.

Performanțe susținute de la an la an

Cu o tradiție de 106 ani în România, transportul gazelor naturale reprezintă o activitate strategică pentru economia națională. Transgaz operează în prezent o rețea de 13.400 km de conducte principale de transport și conectări pentru alimentarea cu gaze, din care 369 km de conducte de transport internațional. Pentru dezvoltarea sistemului, Transgaz a făcut eforturi susținute în ultimii ani. Iată, în cifre, evoluția Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale:

Un alt efect al investițiilor susținute și al politicii de optimizare a activității a fost reducerea semnificativă a consumului tehnologic. Mai exact, consumul tehnologic a scăzut de peste 7 ori în volum față de anul 2001, când se înregistrau 499 milioane metri cubi, la 65 milioane metri cubi, în 2019. Procentual, aceste volume au ajuns să reprezinte sub 0,5% din totalul volumelor de gaze vehiculate în sistemul de transport, față de 3,12% în 2001.

Politica de dezvoltare accelerată s-a reflectat și în evoluția extrem de bună a cifrei de afaceri, după cum se vede în graficul de mai jos:

 

„Performanța acestei activități a crescut an de an prin munca, pasiunea și profesionalismul celor care și-au desfășurat activitatea în acest domeniu și au contribuit la ceea ce Transgaz este azi, o companie responsabilă, o companie a viitorului, o companie în care modelul corporatist funcționează cu succes”, spune Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz este o companie listată la Bursa de Valori București, din 2008, fiind deținută în proporție de 58,5% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului, celelalte acțiuni fiind tranzacționate pe piața de capital.





















RELATED ARTICLES