spot_img
AcasăEconomieAbsorbția fondurilor europene trenează, deși am ajuns la jumătatea exercițiului financiar a...


Absorbția fondurilor europene trenează, deși am ajuns la jumătatea exercițiului financiar a atras atenția Corina Crețu, comisar european

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat luni într-o conferinţă de presă că acest an este unul crucial având în vedere că până în prezent România, la jumătatea exerciţiului 2014-2020, se află la o rată de absorbţie de zero la sută a fondurilor europene în ceea ce priveşte fondul de gestionare regională şi fondul de coeziune.

„Timpul nu are răbdare în privinţa fondurile europene. Ne aflăm la jumătatea exerciţiului financiar în anul 2017.(…) Pentru toate guvernele a fost o povară pentru a încheia exerciţiul financiar 2007-2014, dar totuşti ne aflăm, în ceea ce priveşte fondul de gestionare regională şi fondul de coeziune, la zero la sută. Acest lucru mă îngrijorează”, a afirmat Creţu.

Problema o reprezintă acreditarea instituțiilor de gestionare și control, în absența cărora instituțiile autohtone nu pot emite facturi care să fie recunoscute și decontate de Comisia Europeană. Comisarul european a spus că în prezent au fost trimise toate documentaţiile către Curtea de Audit și se așteaptă răspunsul.

„Anul 2017 este un an crucial. Ştiţi foarte bine că la sfârşitul acestui an Comisia Europeană trebuie să depună noul proiect de buget. Nu putem să justificăm decât dacă arătăm că statele membre cheltuie eficient banii în beneficilor cetăţenilor”, a completat comisarul european. Comisarul european a mai spus că România a avut la dispoziţie, în total, fonduri europene de 19 miliarde de euro pentru perioada 2007- 2014, din care va pierde 2 miliarde de euro.

In perioada urmatoare, Uniunea Europana isi pregateste urmatorul cadru financiar, de dupa 2020 iar Romania risca sa primeasca mai putini bani daca nu incepe implementarea proiectelor europene 2014-2020.

„Dacă nu vom lansa plățile pentru perioada de programare 2014-2020, ne va fi foarte greu să ne luptăm pentru o sumă cel puțin egală cu ceea ce avem acum pentru perioada 2014-2020. Eu cred că este foarte important să ne batem pe această politică regională”, a avertizat Corina Crețu.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, se află în vizită oficială în România, pentru a participa la un eveniment organizat de Reprezenanta Comisiei Europene la Bucuresti.


RELATED ARTICLES