spot_img
AcasăEconomieACUE: se scumpesc gazele


ACUE: se scumpesc gazele

Prețul plătit de populație pentru gazele naturale va crește cu aproximativ 5,6% în medie, începând de miercuri, 10 ianuarie, potrivit unui comunicat al Federației Companiilor de Utiliăți din Energie (ACUE), remis, marți, AGERPRES. „Ca urmare a creșterii costului de achiziție a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea prețului final al gazelor naturale pentru populație în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie.

Acest procent de creștere variază de la un furnizor la altul”, spun reprezentanții ACUE. Aceștia reamintesc că, începând cu 1 aprilie 2017, prețul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorități, fiind rezultatul evoluției cererii și ofertei din piață. „ANRE analizează periodic evoluția prețului gazelor achiziționate de furnizori având obligația de a ajusta valoarea de transfer către consumatorii casnici, conform legislației în vigoare. Subliniem că această ajustare de preț a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziție a gazelor din producția internă, tariful de distribuție și marja de furnizare rămânând neschimbate”, se mai arată în comunicatul ACUE. Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017, potrivit comunicatului.

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

De asemenea, oficialii ANRE au susținut că impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați este de 0,68 bani/KWh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 KWh/luna/loc de consum.





















RELATED ARTICLES