spot_img
AcasăEconomieAvem cea mai mare creştere din UE a costurilor cu forţa de...


Avem cea mai mare creştere din UE a costurilor cu forţa de muncă

Costurile cu forţa de muncă au crescut într-un ritm galopant în ultimul an în ţara noastră! Potrivit EUROSTAT, România a înregistrat în ultimul trimestru al anului 2016 cea mai mare creştere din UE, de 12,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Procentul este cu mult peste media europeană de 1,7%.

Potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, în zona euro, costul orar al forţei de muncă a avansat cu 1,6%, notează agenţia de presă News.ro. Creşteri mari ale acestor costuri au mai avut loc în Lituania (10,7%), Letonia (8,1%) şi Bulgaria (8%). Scăderi au fost consemnate în Grecia (-0,5%) şi Austria (-0,1%).

Principalele două componente ale costurilor forţei de muncă sunt salariile şi costurile non-salariale. În zona euro, salariul pe oră lucrată a avansat în ultimul trimestrul al anului 2016  cu 1,6%, iar componenta non-salarială cu 1,5%, comparativ cu intervalul similar din 2015.

La nivelul Uniunii Europene, salariile orare au urcat în aceeaşi perioadă cu 1,8%, iar componenta costurilor non-salariale cu 1,5%. În funcţie de activităţile economice, costurile orare cu forţa de muncă au crescut în zona euro cu 1,8% în industrie, cu 2,3% în construcţii, cu 1,5% în servicii şi cu 1,5% în activită economice care nu includ afaceri. La nivelul UE, aceste costuri au avansat cu 1,7% în industrie, cu 3,1% în construcţii, cu 1,6% în servicii şi cu 1,8% în economia non-business, arată datele Eurostat.
RELATED ARTICLES