spot_img
AcasăEconomieBani de la BEI pentru IMM-urile românești


Bani de la BEI pentru IMM-urile românești

Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi Guvernul României au semnat joi un acord de finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii prin care sunt alocate 100 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), dar care ar putea mobiliza în următorii ani fonduri totale de 580 milioane de euro, potrivit unui comunicat publicat joi de Comisia Europeană.

Resursele adiţionale ar putea veni de la BEI şi din programul Orizont 2020, un amplu program de cercetare derulat de Uniunea Europeană, informează agenția de presă News.ro. Prin acest program, este disponibilă, la nivelul UE, o finanţare de 80 de miliarde de euro pe durata a şapte ani (2014-2020), plus altragerea altor investiţii private.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, consideră că IMM-urile din România au nevoie de un impuls pentru a se dezvolta dincolo de pieţele locale. „IMM-urile româneşti sunt competitive şi asigură marea majoritate a oportunităţilor de angajare din această ţară. Ele au doar nevoie de un impuls suplimentar pentru a se extinde dincolo de pieţele locale şi a-şi dezvolta capacităţile de cercetare şi inovare”, a spus Katainen.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, joi, la lansarea Programului Operaţional Iniţiativa pentru IMM-uri, că doar 18% dintre cei care investesc în IMM-uri doresc să aplice pentru fonduri structurale şi 33% cred că mediul economic din România ”stânjeneşte dezvoltarea”. El a precizat că doar o foarte mică parte din fondurile structurale şi fondurile de coeziune care au fost alocate României a ajuns la IMM-uri.

Guvernul a adoptat, miercuri, prin Memorandum, Programul Operaţional Iniţiativă pentru IMM-uri, pentru perioada 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro, având ca obiectiv facilitarea accesului la credite prin oferirea unei rate de garantare de până la 80%.


RELATED ARTICLES