spot_img
AcasăEconomieBNR a atras 17 miliarde de lei de la bănci


BNR a atras 17 miliarde de lei de la bănci

Banca Națională a României a atras depozite pe o săptămână în valoare de 17 miliarde de lei de la bănci, conform datelor Profit.ro. Suma este în creștere de la circa 13 miliarde de lei de la licitația de săptămâna trecută și este cea mai ridicată după aprilie 2018, când banca centrală a reluat operațiunile de control al lichidității interbancare, după o pauză de peste 7 ani, pe fondul creșterii inflației.

De asemenea, BNR a anunțat în acest an întărirea controlului lichidității care să aducă dobânzile din piață mai aproape de dobânda cheie de 2,5%, care se menține sub rata inflației de circa 4% în ultimele luni, potrivit sursei amintite.

Banca centrală plătește băncilor 2,5% pe an pentru a le ține banii o săptămână, cu un punct procentual peste bonificațiile la facilitatea de depozit. Este posibil, însă, ca băncile să fie prudente și să nu plaseze tot excesul de lichiditate la BNR înaintea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii. Ratele overnight au urcat luni la 2,25%, de la sub 2% vineri, în timp ce cele la o săptămână s-au menținut la 2,46%, aproape de dobânda cheie.RELATED ARTICLES