spot_img
AcasăEconomieBrief 19-25 martie


Brief 19-25 martie

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Ministerul Finantelor a împrumutat 473 milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 473 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat tip benchmark pe 73 de luni, la un randament mediu de 4,20% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, însă băncile au supra-subscris oferta, până la 576 milioane lei. Marți este programată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni, potrivit Agerpres.

De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat în martie 2018 împrumuturi de la băncile comerciale de aproximativ 3,95 miliarde de lei, din care 3,5 miliarde de lei prin licitații de obligațiuni de stat și certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 450 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

SURSA: Agerpres

Credit Europe Bank Romania a progresat în 2017

Credit Europe Bank România încheiat anul financiar 2017 cu 54 milioane lei profit brut, în creștere cu 32% față de anul anterior, și un venit operațional – înainte de provizioane, de 221 milioane lei, conform Profit.ro.

De asemenea, în 2017, totalul depozitelor clienților a rămas constant, la un nivel de peste 600 de milioane de euro. Banca a avut o rată a solvabilității de 20%. „Pe segmentul retail, sub brand-ul CardAvantaj, cardurile de credit au continuat să fie principalul motor al creșterii. Numărul acestora a continuat să se mărească, iar rulajul sumelor utilizate a crescut cu peste 10% față de 2016. O astfel de creștere este rezultatul atragerii de noi clienți precum și a activării portofoliului actual”, a declarat Yakup Cil, CEO al Credit Europe Bank România.

Totodată, banca țintește către o creștere a vânzărilor de carduri de 20% și o majorare a rulajului sumelor utilizate cu peste 15% față de anul trecut, concomitent cu o mărire a cotei de piață și a rentabilității.

SURSA: Profit.ro

 

 

România pierde încrederea investitorilor străini

Când BNR a prezentat balanța de plăți pe luna ianuarie, veștile bune au fost că am avut totuși un excedent al contului curent, chiar dacă mai mic decât cel din luna ianuarie 2017, potrvit Economica.net.

De asemenea, veștile proaste au fost că investițiile străine directe au scăzut cu 19,9% an la an și depozitele nerezidenților s-au diminuat cu peste 200 de milioane de euro într-o singură lună. „Statisticile privind evoluția balanței de plăți în luna ianuarie 2018, prezentată de BNR, indică o continuare a tendinței de deteriorare a contului curent, evoluție determinată de avântul cererii interne, susținut de nivelul redus al costurilor reale de finanțare.

Pe de altă parte, conform acestor statistici investițiile străine directe au scăzut, iar datoria externă totală s-a diminuat, evoluții care reflectă intensificarea gradului de prudență, în contextul incertitudinilor din sfera politicii economice”, a declarat Adrian Radulescu, economist sef Banca Transilvania.

Datoria externă totală pe termen scurt a crescut cu 1.7% ytd la 25.6 miliarde euro în prima lună a anului curent, evoluție influențată și de majorarea costurilor de finanțare. Anul trecut, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de peste 6,464 miliarde de euro, în creștere cu 84,79% comparativ cu anul anterior.

SURSA: Economica.net

 

COMPANII, AFACERI

Kaufland deschide trei magazine în Republica Moldova

Retailerul Kaufland a demarat construcția primelor trei magazine în Chișinău și intenționează să deschidă 15 magazine în Republica Moldova, 6 dintre ele fiind în Chișinău. Kaufland dorește să investească peste 100 de milioane de euro în primii trei ani de activitate în Republica Moldova.

În acest sens, vor fi create cel puțin 1.000 de locuri de muncă în următorii 5 ani. În același timp, compania planifică să mai investească câte 30-50 de milioane de euro anual.

După deschiderea acestor trei magazine, Kaufland va continua extinderea, intenția fiind de a deschide magazine de minimum 2.000 de metri pătrați, localizate în orașe cu cel puțin 30.000 de locuitori și cu o arie de acoperire de peste 60.000 de locuitori. În Europa, Kaufland serbează 50 de ani de existență.

SURSA: Curierul Național

 

Compania Bilbor a fost scoasă la vânzare

Activele producătorului de apă minerală Bilbor Mineral Water, intrat în insolvență în urmă cu aproape 3 ani, au fost reofertate la vânzare, dar la un preț și mai mic decât ultima ofertă, fiind fixat acum la 3,2 milioane euro, conform datelor Profit.ro.

În primăvara anului trecut, Profit.ro anunța în exclusivitate că brandul a fost evaluat la peste 5 milioane de euro, Tymbark, producător controlat de grupul polonez Maspex Wadowice, fiind interesat să preia compania, informația fiind atunci confirmată. Bilbor Mineral Water face parte din grupul United Romanian Breweries Bereprod (URBB).

Totodată, Bilbor Mineral Water a fost lansată în 2010 și a presupus o investiție inițială în valoare de peste 10 milioane de euro în construcția unei fabrici în localitatea Bilbor, din județul Harghita, la 12 kilometri de Borsec. Pe lângă Bilbor, URBB are în portofoliu mărci de bere precum Tuborg, Carlsberg și Skol și sucurile Granini.

SURSA: Profit.ro

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

Importurile de gaze s-au diminuat la începutul anului 2018

România a importat, în ianuarie 2018, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 202.200 tone echivalent petrol (tep), cu 28,7% (81.400 tep) mai puțin față de perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică /INS/.

Producția internă de gaze naturale a depășit, în perioada menționată, 737.000 tep, fiind cu 3,7% (5.000 tep) sub cea din aceeași perioadă din 2017, potrivit Agerpres.

Conform proiectului Strategiei Energetice a României, publicat pe site-ul ministerului de resort, producția anuală de gaze naturale este de așteptat să scadă ușor, până la o medie de 9-10 miliarde metri cubi pentru perioada 2016 – 2030, conform sursei amintite.

SURSA: Agerpres

 

Centralele eoliene au înghețat din cauza vremii nefavorabile

România trebuie să păstreze un echilibru în ceea ce privește mix-ul energetic, iar acest echilibru va sta la baza strategiei energetice care este în curs de elaborare și va fi adoptată până la finele anului, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton. „As începe cu următoarea afirmație care este destul de dură: hai să nu tăiem ceva înainte de a pune ceva în loc. Adică România este o țară binecuvântată de Dumnezeu. E o țară care dispune de resurse bogate de energie regenerabilă, hidro, geotermală, biomasă, energie eoliană, solară și din resurse clasice, cărbune, gaz, petrol… nuclear”, a declarat Anton Anton.

De asemenea, Ministrul Energiei a participat joi la workshop-ul ‘Perspective și cerințe pentru noile planuri de acțiune privind energia regenerabilă în România’, organizat de Forumul interparlamentar pentru energie regenerabilă și eficiența energetică – EUFORES împreună cu Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru transporturi și energie din Senat, organizează joi workshop-ul ‘Perspective și cerințe pentru noile planuri de acțiune privind energia regenerabilă în România’.

SURSA: Agerpres

 

Ministrul Mediului anunță un proiect menit să intensifice producția de resurse regenerabile

Ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe despre schimbările climatice si protecția climei organizată de Ambasada Germaniei, că va fi lansat un proiect prin care să crească producția de resurse regenerabile, permițându-le autorităților locale să acceseze fonduri, potrivit Economica.

La aceeași conferință, primarul municipiului Buzau, Constantin Toma, a spus că primarii din România nu pot face prea multe lucruri pentru că nu au competențe. „Viziunea fără acțiune e frustrare, și acțiunea fără viziune înseamnă haos. Din păcate, dupa 90, în România nu am avut nici viziune și nici acțiune și nu am găsit încă răspunsul”, a afirmat el, scrie News.ro.

De asemenea, Gavrilescu a spus că proiectul care vizează creșterea producției de resurse regenerabile și care va fi lansat în săptămânile următoare este destinat autorităților locale, pentru a putea să atragă fonduri. „Ne dorim foarte mult creșterea producției de energie regenerabilă. Vom lansa un proiect prin care să creștem resursele regenerabile. Trebuie să facem în rândul populației o educare conștientă, în sensul de protejare a acestor resurse naturale, despre cum trebuie să avem grijă de resursele regenerabile, ce se întâmplă cu deșeurile care poluează, ce se întâmplă cu emisiile, și altele decât cele de carbon, tot ce înseamnă marea industrie, marii poluatori”, a adăugat ea.

SURSA: Economica

 

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

Globalworth lansează un program de finanțare în valoare de 1,5 miliarde euro

Globalworth, companie fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas și liderul industriei de clădiri de birouri din România, lansează un program de finanțare în valoare de până la 1,5 miliarde de euro, prin intermediul Euro Medium Term Notes (EMTN), o facilitate neangajată care permite emisiuni periodice de titluri de împrumut pe piețele externe. Prospectul pentru acest program a fost aprobat, miercuri, de Banca Centrală a Irlandei.

Titlurile emise pot fi denominate în orice monedă, iar compania menționează că ar putea cere listarea tilurilor din acest program-cadru la Irish Stock Exchange sau la Bursa de Valori București (BVB), conform datelor centralizate de Profit.ro. EMTN sunt titluri de împrumut pe termen mediu, emise și tranzacționate în afara SUA și Canada, care permit emitentului să acceseze mai ușor piețele externe pentru a atrage finanțare.

Portofoliul companiei are o valoare totală de 1.8 miliarde de euro, 90% dintre aceasta fiind reprezentată de active producătoare de venit, preponderent în sectorul de birouri, închiriate către aproximativ 440 de companii naționale și multinaționale din 28 de țări și 37 de sectoare de activitate.

SURSA: Profit.ro

 

 

























RELATED ARTICLES