MACROECONOMIE
Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul este în scădere
Cifra de afaceri din comerățul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2018, comparativ cu luna precedentă, atât ca serie brută, cu 25,3%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 0,9%, informează Institutul Național de Statistică.
Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 11,1%, respectiv cu 11,4%, potrivit Agerpres.
De asemenea, în ianuarie, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a scăzut, raportat la luna precedentă, ca urmare a diminuării vânzărilor de produse nealimentare (-29,5%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (-24,7%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-17,7%), conform sursei citate.
SURSA: Agerpres
IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ
City Park Mall of Constanța a fost prosper în 2017
City Park Mall of Constanța, centru comercial aflat în portofoliul NEPI Rockcastle, a încheiat anul 2017 cu o creștere de 46% a cifrei de afaceri a magazinelor și cu un număr total de peste 10 milioane de vizitatori. City Park Mall se află într-un proces de reconfigurare, ce presupune extinderea zonei de food-court, dublarea spațiului de relaxare, precum și construirea a peste 250 de noi locuri de parcare, dispuse pe două etaje. Inaugurat în 2008, City Park Mall are o suprafață destinată închirierii de 51.700 metri pătrați, conform datelor Profit.ro.
Portofoliul companiei pe piața locală include Mega Mall, Promenada Mall, Vulcan Value Center, Timișoara Shopping City, Shopping City Sibiu, City Park Mall of Constanța, Ploiești Shopping City, Brăila Mall, Galați Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu, Severin Shopping Center și alte centre comerciale în întreaga țară, dar și clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din București, City Business Centre din Timișoara și The Office din Cluj.
SURSA: Profit.ro
Salariile muncitorilor s-au majorat cu 6,5%
Venitul mediu brut al unui muncitor în construcții a ajuns la 512 euro/lună în 2017, în creștere cu 6,44% față de anul anterior, în timp ce productivitatea medie anuală a fost de circa 23.000 de euro pe salariat, în declin cu 7,3% față de 2016, arată datele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).
De asemenea, constructorii spun că salariul mediu din sector va continua să crească, doar dacă vor avea proiecte noi la care să lucreze. „Creșterea de tarife vine din mai multe motive. Unul legat de creșterea salariului minim. Vechea marotă a salariilor mici pentru muncitori calificați nu se mai poate susține, pentru că a generat fluxul de muncitori care au plecat să lucreze pe salarii vestice lăsând aici spațiile goale. Salariile medii au crescut, ceea ce înseamnă că firmele au făcut eforturi mari să își mențină forța de muncă, chiar dacă nu toate au investit în pregătirea personalului“, a declarat Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO. Anul trecut, statul a investit în infrastructură doar 26,7 mld. lei, cu 9,5% mai puțin decât în 2016 și cu 35% sub nivelul din 2015, potrivit Capital.
Rezultatul arată că sectorul construcțiilor inginerești s-a redus în 2017 cu 21%, cel al construcțiilor nerezidențiale s-a diminuat cu 12,6%, lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 24,6%, iar cele de reparații capitale s-au redus cu 17,7%, potrivit sursei amintite. Singura creștere impresionantă a fost consemnată de sectorul construcțiilor rezidențiale, adică 69,7%.
SURSA: Capital
COMPANII, AFACERI
Cifra de afaceri a grupului Jumbo s-a majorat considerabil
Jumbo, cel mai mare retailer de jucării din Grecia, a raportat luni o creștere cu 11% a profitului net înregistrat în primul semestru al anului fiscal curent, care se va încheia la 30 iunie 2018, grație unor vânzări în creștere rapidă în Bulgaria și România, transmite Reuters.
Reprezentanții companiei au precizat că, în perioada iulie-decembrie 2017, a realizat un profit net de 90,4 milioane euro, față de 81,4 milioane euro în perioada similară a anului 2016. Vânzările la șase luni au crescut cu 10,2% până la 443 milioane euro, în condițiile în care vânzările realizate în România au crescut cu peste 50%, până la 60,9 milioane de euro, potrivit Economica.net.
În aceste conditii, Jumbo a informat că va plăti un dividend interimar de 0,1728 euro pe acțiune. În prezent, compania Jumbo operează o rețea de 51 de magazine în Grecia și alte 24 de magazine în Cipru, Bulgaria și România. Până în luna decembrie 2018, Jumbo intenționează să deschidă alte patru noi magazine în România, unul în Grecia și altul în Bulgaria.
SURSA: Economica.net
PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ
BCR susține programul Prima Casa
Banca Comercială Română (BCR), membra a Erste Group, cea mai importantă bancă din România după valoarea activelor, a anunțat miercuri că vrea să acorde credite de peste un miliard de lei prin noul plafon alocat în cadrul programului Prima Casă, conform Profit.ro.
Din noul plafon acordat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru 15 bănci finanțatoare, 511 milioane de lei au revenit BCR, scrie News.ro. ”Fondurile alocate BCR reprezintă 26,5% din totalul celor puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor Publice pentru acest program. Ca atare, BCR va acorda credite în valoare de aproximativ un miliard de lei, iar sumele pot fi folosite pentru achiziția sau construcția de locuințe prin programul Prima Casă”, potrivit comunicatului.
Suma maximă care poate fi o obținută poate ajunge la 66.500 de euro, iar termenul maxim este de acordare este de 30 de ani Acordarea creditului Prima Casă BCR se face în limita plafonului disponibil alocat de Ministerul de Finanțe, potrivit sursei amintite.
De asemenea, BCR a înregistrat anul trecut un profit net de 668,1 milioane lei (146,2 milioane euro), în scădere cu aproape 36%, de la 1,041 miliarde lei în 2016.
SURSA: Profit.ro
UTILITĂȚI, ENERGIE
Petrotel-Lukoil SA va furniza energie electrică
Petrotel-Lukoil SA a obținut din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) o licență de furnizare a energiei electrice pe o durată de 5 ani. Grupul rus mai deține o astfel de licență în România, emisă însă pentru o altă companie, Lukoil Energy & Gas, valabilă până la finalul anului 2019, conform datelor oferite de Profit.ro.
În prezent, Petrotel Lukoil SA nu mai deținea nici licența de producere de energie electrică, nici una de furnizare. Compania a deținut o licență de producere până în 2009, însă a fost retrasă prin preluarea termocentralei din incinta rafinăriei de catre Lukoil Energy & Gas.
Licența obținută acum ar putea semnifica fie intenția companiei de a separa activitatea de furnizare de cea de producție, fie este doar o măsură de a se asigura că deține o licență valabilă la expirarea celeilalte, pe care o deține Lukoil Energy & Gas.
Rafinăria Petrotel Ploiești, controlată de grupul rus Lukoil, a înregistrat în 2016 un profit net de aproape 300 milioane lei, de 20 de ori mai mare decât cel raportat în 2015, de 15,13 milioane lei, potrivit unui document al companiei.
Grupul rus Lukoil controlează Petrotel prin intermediul companiei Lukoil Europe Holdings, înregistrată în Olanda, care deține peste 99% din acțiunile rafinăriei din Ploiești. Restul capitalului se află în posesia fondului de investiții Broadhurst Investments.
SURSA: Profit.ro
Transgaz își respectă promisiunile față de BRUA
SNTGN Transgaz își îndeplinește angajamentele cu privire la proiectul conductei de gaze BRUA și respinge acuzațiile potrivit cărora ar face un joc în favoarea Ungariei, susțin reprezentanții Transgaz într-un comunicat publicat pe site-ul companiei.
Precizările societății vin în contextul unor informații apărute în spațiul public în România cu privire la proiectul BRUA și la capacitățile de transport gaze naturale dintre România și Ungaria, potrivit Agerpres.
De asemenea, BRUA va aduce țării venituri importante din tarifele de transport gaze naturale și va transforma România într-un jucător incontestabil pe piața gazelor naturale a Uniunii Europene. Transgaz își îndeplinește angajamentele, conform proiectului inițial, care a beneficiat de sprijinul tuturor Guvernelor României și de asemenea respinge categoric acuzațiile că ar face un joc în favoarea Ungariei”, se arată în comunicatul Transgaz.
De asemenea, proiectul este gândit să asigure o integrare mai aprofundată a piețelor europene de gaze și va spori securitatea furnizării. Transgaz a primit finațări pentru acest proiect de la Uniunea Europeană, care a acordat un grant de 179 de milioane de euro, precum și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (50 de milioane de euro) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (60 de milioane de euro). Sursa: Agerpres
PNI a alocat 2,1 milioane de euro Complexului Energetic Oltenia
Complexului Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, i-au fost alocate 2,1 milioane lei prin Planul Național de Investiții (PNI), reprezentând prima tranșă aferentă blocului energetic nr.7 de la Sucursala Isalnita. ”Se estimează că cea de-a doua tranșă alocată celor două proiecte ale CE Oltenia cuprinse in PNI va fi virată în cursul acestui an”, arată un comunicat publicat pe site-ul companiei. La sfârșitul anului 2017, mecanismul PNI a devenit funcțional, prima tranșă de 6,2 milioane de lei fiind virată în conturile CE Oltenia, pentru blocul energetic nr.4 de la Sucursala Rovinari, scrie News.ro. Mecanismul PNI permite producătorilor de energie să aplice în scopul obținerii de fonduri nerambursabile egale cu 25% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectelor de investiții cuprinse in PNI, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și modernizarea instalațiilor de producere a energiei electrice din România. De asemenea, compania a mai anunțat că peste 75% din numărul de salariați ai CE Oltenia au beneficiat de majorări salariale. Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acțiuni. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru Închiderea – Conservarea Minelor.
SURSA: Profit.ro