spot_img
AcasăEconomieChiriţoiu: Victimele comportamentului anticoncurenţial ar putea fi despăgubite


Chiriţoiu: Victimele comportamentului anticoncurenţial ar putea fi despăgubite

Companiile care încalcă Legea Concurenţei şi sunt sancţionate de instituţie ar putea în final să despăgubească victimele, a declarat joi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă. Autoritatea a iniţiat, la sfârşitul anului trecut, un proiect de act normativ pentru transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene privind dreptul victimelor de a fi compensate în urma unui comportament anticoncurenţial.

”Vrem să încorporăm în deciziile noastre de sancţionare un plan de despăgubire a victimelor. Şi atunci ar fi totul mult mai simplu. Putem să acordăm o reducere a amenzii, dacă acea companie se angajează să-i despăgubească pe cei pe care i-a păgubit”, a spus Chiriţoiu.

În prezent, instituţia lucrează la acest proiect de act normativ împreună cu Guvernul.

”Directiva facilitează accesul la instanţă pentru victime, în sensul în care odată ce Consiliul a aplicat o sancţiune şi a constatat faptul că unele companii au încălcat legea – fie prin abuz de poziţie dominantă, fie au făcut un cartel – şi dacă decizia noastră e validată de instanţă (…), atunci o companie sau o persoană fizică se poate duce în instanţă să spună ‚Eu sunt o victimă a acestui comportament’, nu mai trebuie să dovedească că acel comportament este ilegal, pentru că deja acest lucru a fost dovedit de noi”, a afirmat Chiriţoiu.

Astfel, instanţei îi va rămâne doar să constate că persoana respectivă a fost păgubită şi să stabilescă cuantumul sancţiunii. ”Dar nu mai e nevoie să dovedeşti şi că s-a comis acea ilegalitate”, a precizat Chiriţoiu.

În acest sens, a existat chiar şi un proiect pilot, ce priveşte un caz mai mic.

”La Otopeni, compania a primit o reducere a amenzii şi, ca parte din acest plan de reducere a amenzii, s-a angajat că îi va compensa pe cei cărora le-a luat un tarif excesiv pentru conectarea la reţeaua de gaze”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Instituţia va monitoriza dacă victimele au fost despăgubite de firma respectivă.

În prezent, instanţa este cea care stabileşte suma cu care victima este despăgubită, însă dacă proiectul Consiliului Concurenţei va fi aprobat, compania va propune suma, iar autoritatea de concurenţă va decide dacă o va aproba.


RELATED ARTICLES