România a alocat în 2015 doar 3,1% din PIB pentru educație și 4,2% din PIB pentru sănătate, cele mai mici valori de la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate luni de Eurostat.
Pe lângă sănătate și educație, România se situează printre ultimele țări membre UE și la capitolul protecției sociale, sector pentru care a alocat mai puțin de 13% din PIB.
Cele mai mari cote ale cheltuielilor pentru educație s-au înregistrat în Danemarca (7%), Suedia (6,5%) și Belgia (6,4%), se arată în raportul Eurostat.
În schimb, România alocă sub jumătate din aceste valori, situându-se pe ultimul loc din UE, cu doar 3,1% din PIB pentru educație în 2015.
În domeniul sănătății, situația este asemănătoare, România alocând doar 4,2% din PIB, în timp ce Danemarca, Franța, Olanda și Austria cheltuie cel mai mult raportat la PIB la nivelul Uniunii Europene, toate depășind 8% din PIB.
Cheltuielile guvernamentale pentru protecţie socială au reprezentat o cincime din PIB, reprezentând aproape 40% din cheltuielile totale publice.
La nivelul Uniunii Europene pentru anul 2015, în medie cele 28 de state au alocat pentru protecţie socială 19,2% din PIB, pentru sănătate 7,2%, servicii publice 6,2%, educaţie 4,9% şi afaceri economice 4,3%.
Cele mai scăzute cote la nivelul UE s-au înregistrat în domenii precum ordine publică şi securitate (1,8%), apărare (1,4%), cultură, religie (1%) şi protecţia mediului (0,8%) au avut cote mai scăzute în PIB.
În domeniul protecției sociale, cotele din UE variază de la 25,6% în cazul Finlandei la 9,6% pentru Irlanda. România se situează la coada clasamentului alături de țări precum Cipru, Malta și Republica Cehă, care cheltuie mai puțin de 13% din PIB.
În 2015, România a alocat 11,5% din PIB pentru protecţie socială, din care 8,5% pentru persoanele în vârstă, 1% pentru bolnavi şi persoane cu dizabilităţi, 0,1% reprezentând venitul minim garantat, 1,1% este alocat pentru familie şi copii, 0,1% din PIB destinat ajutorului de şomaj şi 0,6% este alocat altor categorii.