spot_img
AcasăComunicateComisia alocă unui număr de cinci state membre suma de 8,5 miliarde...


Comisia alocă unui număr de cinci state membre suma de 8,5 miliarde EUR

Comisia Europeană a alocat suma de 8,5 miliarde EUR în cadrul celei de a treia tranșe a sprijinului financiar acordat unui număr de cinci state membre prin intermediul Instrumentului SURE. În cadrul sprijinului financiar acordat astăzi, Belgia a primit 2 miliarde EUR, Ungaria – 200 de milioane EUR, Portugalia – 3 miliarde EUR, România – 3 miliarde EUR, iar Slovacia – 300 de milioane EUR.

Acest sprijin, sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase, le va permite respectivelor state membre să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menținerii locurilor de muncă. Mai exact, sprijinul financiar menționat anterior va contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 și destinate inclusiv lucrătorilor independenți.

Cu sprijinul financiar acordat astăzi, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde EUR în cadrul instrumentului SURE al UE în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie. Odată ce se vor aloca toate sumele în cadrul SURE, Belgia va primi 7,8 miliarde EUR, Ungaria – 504 milioane EUR, Portugalia – 5,9 miliarde EUR, România – 4,1 miliarde EUR, iar Slovacia – 631 milioane EUR.

O prezentare generală a sumelor plătite până în prezent și a diferitelor scadențe ale obligațiunilor este disponibilă online aici.

Sprijinul financiar acordat astăzi este o consecință a celei de a treia emisiuni de obligațiuni cu impact social în cadrul instrumentului UE SURE, care a fost supralicitată de peste 13 ori mai mult. Acest lucru s-a reflectat în prețuri avantajoase, ceea ce înseamnă că statele membre vor primi sub formă de împrumuturi mai mult decât vor trebui să ramburseze.

Instrumentul SURE poate furniza sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde EUR tuturor statelor membre. Până în prezent, Comisia a propus acordarea unui sprijin financiar în valoare de 90,3 miliarde EUR pentru 18 state membre. Viitoarele tranșe ale sprijinului vor fi acordate în cursul următoarelor luni, odată încheiate respectivele emisiuni de obligațiuni.

Declarațiile membrilor colegiului:

Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Prioritatea noastră este de a salva atât vieți omenești, cât și mijloacele de subzistență ale acestora. UE mobilizează 100 de miliarde EUR sub formă de împrumuturi acordate țărilor din UE pentru a finanța sistemele de șomaj tehnic. Le vom oferi astfel sprijin întreprinderilor , ajutându-le să își mențină angajații. Astăzi, alte cinci state membre primesc finanțare prin SURE, 15 state membre beneficiind deja de o astfel de finanțare. În curând și mai multe state vor putea beneficia de această oportunitate.”

Comisarul european Johannes Hahn, responsabil cu bugetul și administrația, a declarat: „Odată cu cea de a treia emisiune SURE de succes din acest an, am pus la dispoziția unui număr de 15 state membre aproximativ 40 de miliarde EUR pentru a le sprijini în atenuarea impactului social al actualei pandemii de COVID-19. Acest sprijin va ajuta întreprinderile să își păstreze angajații. Programul SURE este o dovadă a angajamentului UE de a furniza rapid statelor membre mijloacele financiare de urgență necesare pentru a depăși această criză. Eticheta de „obligațiuni cu impact social” reprezintă o garanție pentru investitori că banii vor fi investiți în proiecte sociale și sustenabile, combinând astfel tranzacțiile financiare cu prioritățile noastre politice”.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „După cea de a treia emisiune a obligațiunilor cu impact social SURE săptămâna trecută, care s-a bucurat de un mare succes, distribuim astăzi încă 8,5 miliarde EUR pentru a ajuta lucrătorii și întreprinderile din cinci state membre. Impactul social al crizei COVID-VID ar fi fost cu mult mai grav în absența unor plase de siguranță puternice ale țărilor europene, în special a programelor de șomaj tehnic. Sunt mândru că, prin SURE, Comisia Europeană sprijină în mod activ aceste sisteme și măsuri similare pentru lucrătorii care desfășoară o activitate independentă, ajutând milioane de cetățeni să depășească această perioadă dificilă.”













RELATED ARTICLES