spot_img
AcasăEconomieCreștere de 19% a investițiilor străine directe în România


Creștere de 19% a investițiilor străine directe în România

 

Investiţiile străine directe în România au crescut cu 19% în primele şapte luni, la 2,34 miliarde euro. Potrivit datelor Băncii Naționale a României, companiile străine au investit în țara noastră în valoare de 2,339 miliarde euro, în creştere cu 18,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele şapte luni ale anului trecut, investiţiile străine au fost de 1,97 miliarde euro, potrivit calculelor News.ro, pe baza seriilor revizuite ale BNR. „Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2.339 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2.060 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 279 milioane euro”, a precizat Banca Naţională.

Potrivit seriilor lunare publicate de banca centrală, investiţiile străine au fost de 100,5 milioane euro în ianuarie, de 219,2 milioane euro în februarie, 534,6 milioane euro în martie, 253,1 milioane euro în aprilie, 555,6 milioane euro în luna mai şi 373,4 milioane euro în iunie. Astfel,  în iulie, valoarea investiţiilor străine directe a fost de circa 302 milioane euro, arată calculele News.ro. De obicei, cifrele sunt revizuite, uneori chiar semnificativ, în lunile următoare de către banca centrală. Anul trecut, investiţiile străine directe în România au crescut cu 25%, până la puţin peste 3 miliarde de euro, de la 2,42 miliarde de euro în 2014.

Investiţiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiţii realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung şi au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei ş salariilor.


RELATED ARTICLES