spot_img
AcasăEconomieCreșterea economiei înșala entuziasmul românilor


Creșterea economiei înșala entuziasmul românilor

Beneficiile traiului în economia cu cel mai puternic ritm de creștere din Uniunea Europeană ar putea să nu dureze pentru români, comentează Bloomberg într-un articol al cărui supratitlu este: ‘Atunci când a avea cea mai rapidă creștere din UE nu te face mai bogat’.

Potrivit agenției, în pofida unei creșteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorării salariilor în sectorul public și al reducerii taxelor, avuția statului din Balcani, calculată raportând activele oamenilor la venitul disponibil, rămâne la aproximativ același nivel de acum cinci ani.

Pentru anumite persoane, câștigurile finanțează lucruri esențiale de zi cu zi, inclusiv alimente și haine, de înțeles pentru o țară în care condițiile de trai sunt printre cele mai proaste din UE, precizează Economica.net.

UE estimează că economia României va crește cu 4,4% în 2018 după un avans care a eclipsat întregul bloc comunitar în 2017. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.

La începutul acestei săptămâni, Consiliul de Administrație al băncii centrale a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018. De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

Pe de alta parte, produsul intern brut al României a înregistrat, în trimestrul al treilea din 2017, o creștere cu 8,8% pe seria brută și cu 8,6% pe seria ajustată sezonier, raportat la perioada similară din 2016, iar la nouă luni a urcat cu 7%, pe seria brută și cu 6,9% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului Național de Statistică.RELATED ARTICLES