spot_img
AcasăComunicateElcen demarează testul creditorului privat pentru a facilita formarea SACET


Elcen demarează testul creditorului privat pentru a facilita formarea SACET

Elcen anunță că a început testul creditorului privat prudent, procedură esențială pentru a face posibilă apariția unui sistem unic de producţie şi distribuţie a energiei termice în Capitală, mai eficient și mai sigur.

Acest tip de analiză este unul dintre elementele-cheie în cazul unor tranzacții de implică active ale statului. Este un pas fără de care nu se poate obține acordul Consiliului Concurenței și apoi pentru ca afacerea să nu fie considerată de Comisia Europeană drept ajutor de stat, iar compania nou-creeată să poată atrage ulterior finanțări importante pentru modernizarea rețelei.

Această decizie arată preocuparea reală și implicarea Elcen în efortul de construi la nivel municipal Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică – SACET.

“Noi ne ținem serios de treabă. Am văzut că dl primar Nicușor Dan s-a declarat favorabil apariției SACET, vorbind despre o potențială tranzacție de preluare a Elcen de către compania municipală Termoenergetica. Pentru asta, însă, nu sunt suficiente doar intențiile, este o întreagă procedură de parcurs. De aceea, am decis să facem noi primul pas, fiindcă scopul este ca, în final, bucureștenii să nu mai fie victime sigure în timpul iernii, fără căldură și apă caldă. Acum, așteptăm un răspuns similar al Municipalității, adică o măsură concretă. Epoca declarațiilor politice a trecut. A venit momentul faptelor”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator al Sierra Quadrant – administratorul judiciar al ELCEN.

Testul creditorului privat prudent este o analiză care se aplică când statul are calitatea de creditor al beneficiarului măsurii, respectiv beneficiarul (societate privată sau publică) înregistrează datorii către bugetul de stat sau către bugetul altei entităţi ce administrează resurse de stat, la nivel central sau local. Ideea de bază a acestui principiu este aceea că un creditor privat caută să obţină plata unui procent cât mai mare din sumele datorate de un debitor aflat în dificultate financiară.

Pentru ca o potențială tranzacție Termoenergetica-Elcen să ajungă în faza finală este însă nevoie ca și compania municipală Termoenergetică să parcurgă o etapă similară, testului vânzătorului privat prudent. Procedura reprezintă o evaluare comparativă a tratamentului statului față de beneficiarul măsurii în oglindă cu comportamentul unui investitor privat față de aceeași companie, dacă ar fi într-o ipostaza similară statului. Dacă comportamentul statului este comparabil cu cel al investitorului privat ipotetic, atunci nu este implicat ajutor de stat.

“Creearea SACET este în acest moment unica soluție în favoarea bucureștenilor, fiindcă falimentul RADET și apariția noii companii Termoenergetica nu a adus vreo evoluție pozitivă în privința alimentării Capitalei cu apă caldă și căldură. Dimpotrivă, noua companie a acumulat rapid datorii de peste 420 de milioane de lei către Elcen, punându-ne în situația de a întârzia plățile către furnizorii de gaze, de exemplu”, a mai declarat Ovidiu Neacșu.

Datoria de 420 de milioane de lei reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020. Faptul că Termoenergetica a acumulat asemenea datorii într-o perioadă atât de scurtă pune sub semnul întrebării modul în care compania administrează acest serviciu social de care depind sute de mii de familii în perspectiva sezonului de iarnă 2021-2022.

















RELATED ARTICLES