spot_img
AcasăEconomieEstimare: Inflația până la sfârșitul anului va crește la 2,13%, și la...


Estimare: Inflația până la sfârșitul anului va crește la 2,13%, și la 3,3% la finele anului 2018

Conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), inflația anuală la finalul anului curent să ajungă la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor.

„Absolut toți analiștii care au răspuns sondajului au indicat o majorare a așteptărilor inflaționiste pentru finalul anului curent și următor. Astfel, răspunsurile oferite plasează inflația anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, marginal peste ultimele proiecții ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent și 3,2% pentru finalul anului 2018 (acestea din urmă nu includ impactul majorării accizei pe combustibil care va intra în vigoare începând cu luna septembrie 2017)”, se spune în comunicat.

În acest context, majoritatea analiștilor se așteaptă ca dobânda de politică monetară să fie menținută la nivelul actual, respectiv 1,75%, până la finalul anului curent, doar 15% dintre respondenți indicând o posibilă creștere la 2% până la finalul anului curent. Nivelul mediu al dobânzii de politica monetara pentru finalul anului 2018 este de 2,25%, în condițiile în care toți analiștii au indicat o majorare a acesteia pe parcursul anului următor. Implicit, estimările analiștilor privind nivelul dobânzii ROBOR cu maturitate de o lună este de creștere față de nivelul actual (0,66% în iulie, respectiv 0,69% în august) până la 1,08% la finalul anului curent și 1,60% la finalul anului următor.

„Majoritatea companiilor înregistrează cheltuieli în creștere, în special cele privind costurile salariale. Conform ultimelor date publicate de INS, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.380 lei în luna iunie a anului curent, în creștere cu 14,5% față de aceeași lună a anului anterior. Oferta de muncă limitată, cauzată de sporul natural negativ și exodul de forță de muncă, face ca piața muncii să devină din ce în ce mai tensionată. Anunțul recent privind majorarea semnificativa a accizei la combustibil, care va intra in vigoare în luna septembrie, va determina o creștere generalizată a costurilor de producție și serviciilor prestate”, spune Iancu Guda, presedinte AAFBR.

Potrivit acestuia, consumul avansează și rămâne principalul motor al creșterii economice. Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut în luna iunie a anului curent cu 6,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate), iar stocul creditelor de consum denominate în moneda locală a crescut cu 10% în aceeași perioadă, cea mai accelerată creștere din ultimii cinci ani.

„Creșterea economică peste potențial alimentată de factorii amintiți anterior generează presiuni inflaționiste în creștere pentru finalul anului curent și anul următor, când vom pierde și efectul de bază al ultimei reduceri TVA. Aceasta creează premisele pentru o politică monetară restrictivă din partea BNR în perioada următoare, inclusiv majorarea dobânzii de politică monetară începând cu primul trimestru al anului următor”, declară Iancu Guda.

Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), înființată în anul 2008, reunește în prezent peste 90 de membri activi, analiști și manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, analiză financiară, investiții, asigurări, piața de capital, comunicare financiară și relații cu investitorii etc.


RELATED ARTICLES