Creditul neguvernamental, exceptând și creditele contractate de către sistemul bancar, de la băncile mamă este de 42% din PIB, mai mic decât creditul bancar.
Îndatorarea totală a companiilor nefinanciare și a populației reprezintă 42% din PIB, îndatorare ce cuprinde și creditele cesionate pentru că, deși acestea dispar din bilanțul băncilor, ele rămân totuși sub formă de datorii către creditori și afectează capacitatea acestora de a accesa alte credite pe viitor, a afirmat Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).
„Din punct de vedere statistic, intermedierea financiară este redusă, dacă privim din perspectiva creditorului. Dacă privim însă și din perspectiva debitorului, și noi la BNR dorim să avem o abordare completă a aspectelor de stabilitate financiară, constatăm că îndatorarea totală este semnificativ mai mare decât creditarea totală în sectorul bancar. Îndatorarea totală a companiilor nefinanciare și a populației reprezintă 42% din PIB, din care 26% din PIB este îndatorarea totală a companiilor nefinanciare. Diferența dintre creditarea bancară totală și îndatorarea totală provine pe segmentul companiilor de la băncile nerezidente și de la firmele mamă precum și de la IFN-uri”, a declarat viceguvernatorul BNR.
De asemenea, intermedierea financiară calculată ca pondere a creditului bancar în PIB a ajuns la 29% la sfârșitul anului trecut, față de 38% în anul 2008, aceste valori fiind cele mai scăzute din Europa.
Oficialul BNR a mai adăugat că a reducerea masivă a creditelor neperformante printr-un program complex de măsuri pus în practică începând cu anul 2014 a contribuit pe deoparte la curățirea bilanțului băncilor, dar pe de altă parte la provizionarea integrală și scoaterea din bilanț a unor credite.