spot_img
AcasăEconomieIRCC a scăzut dobânda la creditele în lei


IRCC a scăzut dobânda la creditele în lei

Introducerea IRCC în calcularea dobânzilor la creditele în lei acordate populaţiei a fost una dintre schimbările majore ale anului în curs, scrie Antena3.ro.

La circa un trimesctru de când ROBOR a fost înlocuit cu IRCC, putem constata că dobânda creditelor noi în lei a dat înapoi cu un an, adică a scăzut la nivelul din iunie 2018. Dobânda medie în iunie 2018 şi iunie 2019 pentru creditele noi în lei acordate populaţiei (pe termen lung şi scurt) este aceeaşi – 8,16%.

Scăderea este de peste o jumătate de punct procentual la nivel mediu şi de peste 0,7 puncte la creditul ipotecar, la sfârşitul lui iunie 2019, faţă de sfârşitul lui aprilie 2019, când a fost introdus IRCC.

Mai şi iunie au fost primele luni în care băncile comerciale au acordat populaţiei credite noi în lei cu dobânda legată de noul indice de referinţă IRCC, calculat pe baza tranzacţiilor efective din piaţă, realizate majoritatea pe termen scurt. IRCC a înlocuit inidicele ROBOR la 3 şi 6 luni în formarea dobânzilor pentru creditele de nevoi personale şi de locuinţe pentru populaţie.

În luna iunie 2018, dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei era tot 3,16%, aceeaşi valoare afişată de BNR pentru luna iunie 2019, după introducerea IRCC la creditele noi.

Cel mai mare aport l-a avut reducerea dobânzilor la creditul pe termen lung, în speţă, cel imobiliar, unde reducerea dobânzilor după introducerea IRCC a fost de 0,75 puncte în două luni.RELATED ARTICLES