spot_img
AcasăEconomieIsărescu: Noul indice IRCC, risc pentru inflație


Isărescu: Noul indice IRCC, risc pentru inflație

Noul indice IRCC care a înlocuit ROBOR în calculul dobânzilor variabile la credite poate crește inflația, stimulând creditarea mai mult decât trebuie, consideră banca centrală, care discută în această perioadă cu Ministerul de Finanțe soluții de remediere a problemelor create prin felul în care a fost reglementat indicele, cu o distanță mare, de două trimestre, între perioada de calcul și cea de aplicare. “IRCC privește prea mult în spate, și nu înainte și nu este corelat cu perspectiva de inflație. Perspectiva se plimbă în jurul a 4%, iar indicele e în spate. Robor era mai apropiat de perspectiva de inflație”, spune Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Ca urmare, arată acesta, impactul IRCC asupra creditării și mecanismului de transmisie a politicii monetare a fost trecut de BNR printre incertitudinile și riscurile associate perspectivei inflației, conform Profit.ro.

Noua valoare a indicatorului IRCC, aplicat pentru creditele acordate începând din iulie, este de 2,63% și reprezintă media valorilor tranzacțiilor interbancare din perioada ianuarie-martie. Nivelul a crescut de la cel de 2,36% aplicat până acum, calculat în funcție de valorile tranzacțiilor din trimestrul 4 din 2018. Isărescu consideră că inflația poate crește din cauza acestui indice deoarece “poate să stimuleze creditarea mai mult decât trebuie.”RELATED ARTICLES