spot_img
AcasăComunicateNumărul pensionarilor, în scădere uşoară în 2016


Numărul pensionarilor, în scădere uşoară în 2016

Numărul pensionarilor din România a scăzut uşor la finalul anului trecut. Potrivit Institutului Naţional de Statistică INS, în ultimul trimestru din 2016 s-au înregistrat cu 6,000 mai puţini persionari, respectiv 5,245 milioane de persoane. În schimb, potrivit INS, pensia medie lunară a fost de 958 lei, mai mare cu 0,7% faţă de trimestrul anterior.

Institutul Naţional de Statistică informează că raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Raportul prezintă variaţii semnificative în teritoriu, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti la 17 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, notează agenţia de presă Mediafax.

Astfel, ajutorul de asigurări sociale de stat acordat foştilor angajaţi a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (750 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1.183 lei în Municipiul Bucureşti). Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,1% (comparativ cu 53,3% în trimestrul precedent), arată raportul Statisticii.RELATED ARTICLES