spot_img
AcasăEconomieOperatorul hub-ului Baumgarten sprijină țara noastră să adopte modelul de piață european


Operatorul hub-ului Baumgarten sprijină țara noastră să adopte modelul de piață european

Directorul general CEGH AG, operatorul hub-ului Baumgarten din Austria a susținuit ieri că există un plan care vizează reintroducerea pieței gazelor din România în Europa, precizează Reuters, citat de Agepres. Gottfried Steiner, directorul general al CEGH AG, operatorul hub-ului Baumgarten din Austria a afirmat astăzi: „Avem un plan major în derulare, menit să ajute la reintroducerea pieței gazelor din România în Europa, înaintea sosirii noilor volume de gaze rusești prin gazoductul TurkStream, care va face legătura între Rusia și Turcia, via Marea Neagră, la începutul deceniului viitor”.

Directorul CEGH AG susține că țara noastră deține un potențial pentru a deveni hub de gaze pentru regiune și că acoperă 80% din consumul său intern. „România are potențialul de a deveni un hub de gaze pentru regiune deoarece produce anual aproximativ 130 TWh, acoperind 80% din consumul său intern, dar trebuie să adopte modelul de piață european”, a explicat șeful CEGH AG.

De asemenea, prețul de referință pentru gazele naturale extrase în România se va stabili lunar, în funcție de o formulă care include prețul mediu al tranzacțiilor efectuate în luna anterioară perioadei pentru care se calculează prețul de referință la Central European Gas Hub (CEGH) AG, operatorul hub-ului Baumgarten, conform Bursa. Prețul de referință al gazelor pentru calculul redevențelor nu a mai fost modificat din 2008.RELATED ARTICLES