spot_img
AcasăEconomiePrețul certificatelor de CO2 s-a dublat


Prețul certificatelor de CO2 s-a dublat

În condițiile în care cotațiile certificatelor de emisii de dioxid de carbon au crescut dramatic, Complexul Energetic Oltenia, companie care este obligată să le cumpere pentru a putea produce energie, va fi obligată să plătească mai mult, potrivit Economica.net.

Prețul certificatelor de emisii de dioxid de carbon s-a dublat, pe piața secundară, de la începutul anului până acum. Astfel, potrivit datelor de pe platforma EEX (European Energy Exchange), pe piața secundară un certificat de emisii se tranzacționează acum cu 16 euro, față de 8 euro la începutul anului. Situația pune presiune pe Complexul Energetic Oltenia, unul dintre primii doi producători de energie electrică din România, alături de Hidroelectrica.

Complexul Energetic Oltenia a obținut anul trecut un profit net de 180,8 milioane de lei, față de o pierdere netă de 139,8 milioane de lei din anul 2016. Cifra de afaceri a fost de 2,9 miliarde de lei, în creștere cu 30% față de valoarea indicatorului din anul precedent, 2,2 miliarde de lei. CEO are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Isalnița și Craiova 2. Compania și-a planificat pentru acest an un buget de investiții de 810 milioane de lei, cea mai mare sumă urmând să fie alocată pentru centrala Rovinari.


RELATED ARTICLES