spot_img
AcasăEconomiePrețul petrolului, din nou pe un trend ascendent


Prețul petrolului, din nou pe un trend ascendent

Cotațiile petrolului sunt în creștere cu peste 2% față de marți, după ce datele săptămânale publicate astăzi de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) au arătat că stocurile din Statele Unite au scăzut pentru a șasea oară în ultimele șapte săptămâni, ceea ce a alimentat optimismul investitorilor.

Stocurile de petrol din SUA au scăzut, săptămâna trecută, cu 5,2 milioane de barili. Analiștii contactați de Reuters anticipau creșterea stocurilor cu circa 2,7 milioane de barili, iar estimările publicate marți seara de Institutul American al Petrolului indicau că stocurile de petrol au scăzut, săptămâna trecută, cu 3,8 milioane de barili, scrie News.ro.

Pe de altă parte, stocurile de benzină din SUA au urcat cu 2,5 milioane de barili. Stocurile de distilate, care includ produse petroliere ca motorina sau păcura, au scăzut cu 1,2 milioane de barili.

Petrolul West Texas Intermedaite (WTI), de referință pe piața americană, a urcat până la 51,9 dolari pe barili după publicarea datelor AIE, cel mai ridicat nivel din 10 iulie 2015. Brentul a urcat până la 53,1 dolari pe baril, maximul din 11 octombrie.

Cotațiile petrolului înregistrau creșteri și înainte de publicarea datelor AIE, în condițiile în care investitorii așteaptă reducerea producției, dar avansul s-a extins după informațiile legate de evoluția stocurilor din SUA.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat miercuri că plănuiește, pentru acest weekend, o întâlnire cu omologul său saudit pentru a discuta despre coordonarea măsurilor menite să susțină prețurile.

Membrele Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor reuni pe 30 noiembrie pentru a finaliza un plan de reducere a producției menit să oprească declinul prețurilor țițeiului.RELATED ARTICLES