spot_img
AcasăComunicateRaport Deloitte: Investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri...


Raport Deloitte: Investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat de peste 26 miliarde dolari

București, 7 mai 2018. Investițiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera până în 2040 venituri cumulate la bugetul de stat de peste 26 miliarde USD și vor aduce un plus de 40 miliarde USD PIB-ului României. Tot în aceeași perioadă, impactul asupra pieței muncii se traduce prin susținerea unui număr mediu anual de peste 30.000 de locuri de muncă. Press release_Impact report_May 2018

Aceste concluzii rezultă din raportul independent Deloitte Europa Centrală „Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești”, realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).

Studiul analizează o perioadă de 40 de ani, începând cu anul 2000. Datele utilizate aparțin Deloitte sau provin din surse publice (Comisia Europeană, ENTSO-G, ANRM, ANRE, etc.), iar previziunile au fost realizate pe baza ipotezelor Deloitte Europa Centrală cu privire la evoluția, în general, a economiei românești și, în particular, a industriei offshore.

Raportul prezintă și valoarea strategică a proiectelor din Marea Neagră; acestea vor permite, ulterior asigurării consumului intern de gaze, întărirea rolului României în asigurarea securității energetice regionale, transformând-o în țară exportatoare de siguranță energetică (35% din producția realizată în perioada de analiză ar putea fi exportată, diferența urmând să acopere declinul producției onshore și creșterea consumului din România).

Impactul proiectelor offshore asupra economiei românești a fost evaluat pe baza modelului Input-Output elaborat de laureatul Nobel, economistul american Wassily Leontief.

“Acest nou raport de impact elaborat de Deloitte oferă o radiografie a activităților economice din Marea Neagră ce sperăm să contribuie la înțelegerea importanței derulării acestor investiții”, afirmă Dinu Bumbăcea, Partener Coordonator Deloitte Consultanță.

Echipa de proiect Deloitte care a realizat acest studiu, selectată în baza unui proces competitiv, a fost compusă din experți din România și Polonia, cu o vastă experiență in utilizarea acestui model, sub coordonarea lui Dinu Bumbăcea – Partener  Coordonator Deloitte Consultanță, și Irena Pichola – Leader al Practicii de Sustenabilitate Deloitte Europa Centrală. Metodologia utilizată reprezintă abordarea consacrată pentru elaborarea unor astfel de rapoarte, permițând investigarea impactului unei industrii asupra mediului economic, furnizorilor și subcontractorilor din diferite sectoare ale economiei, precum și a impulsului generat de remunerarea angajaților, care contribuie la creșterea economică.

Pentru a citi raportul, vă rugăm accesați acest link.

###

Despre Deloitte în România

În România, serviciile sunt prestate sau susținute de către Deloitte Audit SRL, Deloitte Tax SRL, Deloitte Consultanta SRL, Deloitte Fiscal Representative SRL, Deloitte Tehnologie SRL, Deloitte GES Support Services SRL și Deloitte Shared Services SRL. Deloitte este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale de pe piața din România și prestează, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, servicii de consultanță fiscală, servicii juridice, servicii de consultanță și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii externalizate și consultanță în tehnologie și alte servicii adiacente prin intermediul a peste 1100 profesioniști. Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

 

© 2018. Pentru mai multe detalii, contactați Deloitte RomâniaRELATED ARTICLES