spot_img
AcasăEconomieReducerea investițiilor guvernamentale antrenează scăderea fluxurilor de capital străin


Reducerea investițiilor guvernamentale antrenează scăderea fluxurilor de capital străin

Lipsa de apetit a investitorilor străini pentru România se poate explica prin faptul că investițiile pe care le face statul român au rol de a antrenare, facilitare a celor străine, dar, din cauza pliticilor fiscal prociclice și a creșterilor de salarii, Guvernul a fost nevoit să reducă masiv investițiile pentru a se încadra în ținta de deficit, a arătat Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR)

„Există o legătură mai dificil de explicat între investițiile pe care le face statul român și care au rol de antrenare, urmate fiind de investițiile străine, în sensul că Guvernul, datorită politicii fiscale prociclice și a creșterilor de salarii foarte mari, a fost nevoit să reducă masiv investițiile proprii pentru a se putea încadra în limita de deficit de 3%. Ori, investitorul privat de regulă vine pe urma sau în urma guvernului oricărei țări, astfel încât, dacă guvernul țării respective taie din investiții o reacție firească a sectorului privat este să nu investească nici el. El nu vine în locul guvernului, ci în completarea guvernului”, a spus Lazea.

Acesta a precizat că pentru a avea o creștere economică sustenabilă este nevoie de păstrarea echilibrelor macroeconomice, creșterea factorilor care contribuie la majorarea produsului intern brut potențial — capital, forță de muncă și productivitate. Lazea a menționat că numai prin relaxări fiscale nu putem avea creștere sustenabilă pe termen lung.

„Așa cum a fost construit bugetul, investițiile se bazează în cea mai mare măsură pe atragerea de fonduri europene. Ori aici avem întârzieri legate de motive birocratice. Problema este că atunci când ne vom pune la punct aceste probleme și vom putea să atragem fonduri, guvernul va trebui să cofinanțeze, deci să dea acei 15% pentru investiții și cu acei 15% riscăm să ieșim din marja de deficit de 3%”, a afirmat Lazea.


RELATED ARTICLES