spot_img
AcasăEconomieRezervele valutare ale BNR au crescut cu 2,5 miliarde de euro


Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 2,5 miliarde de euro

Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României se situau la nivelul de 35,65 miliarde de euro la finele lunii mai, față de 33,16 miliarde de euro la 30 aprilie 2020, conform Profit.ro.

Creșterea rezervei vine după ce Guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele internaționale, fără de care deținerile de valută ar fi continuat să scadă. În cursul lunii trecute au intrat 8 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 3,3 miliarde de euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

De asemenea, conducerea BNR arăta, în cea mai recentă decizie de politică monetară, că leul și-a atenuat fluctuațiile în raport cu euro, dar menționa, în premieră, că va urmări menținerea rezervelor internaționale la un nivel optim.

Plățile scadente în luna iunie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 98 milioane euro.

RELATED ARTICLES