spot_img
AcasăEconomieRomânia continuă să aibă cea mai mare creștere economică din UE


România continuă să aibă cea mai mare creștere economică din UE

Dinamica economiei românești a scăzut în trimestrul al doilea, însă rata se menține ridicată în context European, conform datelor Profit.ro.

Dar tocmai contextul european și mondial ridică semne întrebare cu privire la ce se va întâmpla în perioada următoare, mai ales că economia Germaniei a a trecut pe roșu și acest lucru se vede în scăderea producției manufacturiere din România.

De asemenea, economia României a crescut cu 1% în trimestrul 2 comparativ cu precedentul și cu 4,4% în termeni anuali. În ianuarie-martie crescuse cu 1,2% în termeni trimestriali și cu 5% în termeni anuali. Acestea sunt datele semnal publicate de Statistică și nu conțin niciun detaliu privind sursele creșterii în aprilie-iunie, mai multe informații urmând să fie publicate în septembrie. Analiștii bancari consideră că, pe partea de cerere, consumul a rămas principalul contributor al creșterii – deși vânzările sunt în pierdere de viteză -, și că formarea brută de capital fix (investițiile) a avut o contribuție pozitivă, mai ales după ce sectorul construcțiilor a crescut cu peste 15% în termeni trimestriali – construcțiile au, totuși o pondere redusă la formarea produsului intern brut.RELATED ARTICLES