România este cel mai mare producător de gaze din zona central și est-europeană, are cel mai mic nivel de dependență de resursele din Rusia, dar în zilele geroase de iarnă ajunge să importe gaz înmagazinat în Ungaria, țara cu o producție nesemnificativă. „Avem o capacitate de stocare de 3,4 miliarde de metri cubi, și aveam un program de până la 9 miliarde. Din 2005 până astăzi însă capacitatea noastră de înmagazinare nu a mai crescut, totul a fost blocat. Ungaria a început în 2007, acum are o capacitate de peste 7 miliarde de metri cubi. Când a fost frig, a trebuit să importăm gaze din Ungaria, la 120 de lei MWh, dublu față de începutul perioadei (de înmagazinare – n.red.)”
Nu trebuie uitat că Ungaria consumă circa 10 miliarde de metri cubi de gaze, consumați aproape 100% din import, și în majoritate gaz rusesc, iar România consumă 11 miliarde, din care importă doar un milliard, potrivit Economica.net.
În România, activitatea de înmagazinare de gaze naturale, derulată de producătorul de stat Romgaz, a fost separată și se desfășoara în cadrul unei filiale în care Romgaz este acționar unic, Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL.
România este al patrulea producător de gaze din Europa, după Norvegia, Marea Britanie și Olanda.